Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми теорії та методики навчання історії»

10 травня у форматі онлайн пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми теорії та методики навчання історії», організована Запорізьким національним університетом у партнерстві з Дрогобицьким державним педагогічним університетом ім. І. Франка, Мелітопольським державним педагогічним університетом ім. Б. Хмельницького, Сумським державним педагогічним університетом ім. А. С. Макаренка. До участі у заході був запрошений д-р Ігор Щупак.

Конференція була покликана висвітлити нагальні проблеми історичної освіти та запропонувати методичні рекомендації щодо її удосконалення. Робота проходила за кількома секціями: «Проблеми та перспективи вивчення сучасної російсько-української війни в закладах освіти»; «Методика навчання історії в базовій та профільній середній школі: виклики та відповіді»; «Діджитал технології в історичній освіті: нові можливості, нові перспективи»; «Виклики у викладанні історичних дисциплін у закладах вищої освіти».

Д-р Щупак виступив на пленарному засіданні із доповіддю, присвяченою актуалізації історичного матеріалу та використанню діджитал технологій у сучасних підручниках історії. Серед тем доповідей, які лунали під час конференції, були, зокрема, такі: «Історія Другої світової війни в шкільному курсі всесвітньої історії: нові акценти і виклики» (д-р Юрій Вільховий), «Проблематика вивчення травматичних тем на уроках історії в закладах загальної середньої освіти України» (д-р Тетяна Грузова), «Бінарний урок історії України та зарубіжної літератури. Друга світова війна крізь призму історії та літератури: Джон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі»» (Юлія Тоцька), «Формування історичної пам’яті як головне завдання викладання історії України у вищих навчальних закладах» (д-р Ольга Гончарова) та ін.

Тексти доповідей будуть опубліковані у збірнику матеріалів конференції.