У Дніпропетровську відбувся семінар музейних працівників

Протягом 5-7 квітня у Дніпропетровську проходив Всеукраїнський семінар-практикум відповідальних за музейну роботу обласних станцій юного туриста, організований Дніпропетровським дитячо-юнацьким центром міжнародного співробітництва. Заключний етап роботи семінару відбувся 7 квітня у Музеї «Память єврейського народу та Голокост в Україні» в рамках проекту «Вивчення Голокосту для формування атмосфери толерантності».

Учасники семінару відвідали експозиції Музею, отримали можливість ознайомитися з новими експонатами та мультимедійними технологіями, які використовуються у Музеї.

У ході семінару в Музеї Голокосту відбулась зустріч із бійцями – ветеранами АТО Віктором Боняком та Юрієм Фоменком, які розповіли про ті складнощі, з якими можуть зіткнутися музейні працівники під час створення експозицій, присвячених АТО та російській агресії проти України.

Після екскурсії гості мали змогу поспілкуватися з директором Інституту «Ткума» та Музею Голокосту д-ром Ігорем Щупаком. Він, зокрема, підкреслив роль історичної пам’яті для сучасної України: «…Війна розпочалася не на сході України, а в головах людей. Хоча можна сказати, що це ще незакінчена Друга світова війна. Радянсько-російська модель історичної пам’яті є не просто неправдивою, але викривляє розуміння сучасного світу, нав’язує прагнення «величі» нового варіанту тоталітаризму та пропагує війну проти України». І. Щупак анонсував проведення музейних та освітніх проектів і програм, які організовують Інститут «Ткума» спільно з Музеєм, запропонував форми співробітництва музейних і освітніх установ із різних областей України.

Наприкінці семінару усі учасники отримали у подарунок наукову та навчально-методичну літературу, видану Інститутом «Ткума».

Робочий день семінару в нашому Музеї видався вдалим завдяки нашим партнерам – керівнику Дніпропетровського дитячо-юнацького центру міжнародного співробітництва Нелі Гончар, співробітнику цього ж Центру Ларисі Гричанівській, науковцю з Українського інституту національної пам’яті Анастасії Гайдукевич, музеологам – учасникам семінару, а також науковим співробітникам Інституту «Ткума» і Музею Голокосту Ірині Піскарьовій, Єгору Врадію та іншим.