Круглий стіл до Дня Соборності України

22 січня українці всього світу вшановують 105-ту річницю проголошення Акту Злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки. Саме ця подія знаменувала одвічне прагнення українців, які силою об’єктивних причин, були підданими різних імперій, на власну Українську Соборну Державу.

На вшанування цієї визначної події – Дня Соборності України –Дніпропетровською обласною державною адміністрацією було зорганізовано та проведено Круглий стіл. Участь у ньому взяли не лише представники Дніпровського регіону, але й українці з інших частин нашої Батьківщини (Закарпаття, Львівщини, Буковини, Поінгулля, Слобожанщини, Полтавщини) та навіть з - за кордону (Польща). Модератором заходу виступав директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», Заслужений працівник освіти України – д-р Ігор Щупак.

З вітальним словом до всіх присутніх звернулися заступниця голови Дніпропетровської ОДА – заступниця начальника Дніпропетровської ОВА д-р Ірина Грицай, а також начальниця Управління культури, туризму, національностей і релігій Дніпропетровської ОДА Наталія Першина, які підкреслили, що протягом останніх двох років відчуття єдності та прагнення до соборності України є невід’ємними складовими боротьби за Незалежність у боротьбі із імперськими прагненнями країни агресора – російської федерації.

Участь у Круглому столі взяли представники різних регіонів нашої країни. Зокрема, заступниця голови Луганської державної обласної адміністрації Наталія Романенко. Завідувачка кафедри історії України Дніпровського національного університету ім. О. Гончара д-р Ольга Посунько вказала на те, що День Соборності України – привід для того, щоб задуматись та прийняти себе, відкинути нав’язані ззовні міфи про різність та розбіжності українців Заходу і Сходу. Натомість зараз, за умов війни за Незалежність, за саме право на існування Української Держави, варто плекати те, що нас єднає, передусім – прагнення до Свободи.

Завідувачка відділу історії України і краю 1917-1945 рр. Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького Тетяна Цимлякова розповіла присутнім про те, яким був першим День Соборності – тоді далекого 1919 р. Величезна кількість людей, що того морозного сонячного дня зібралися на Софійській площі у Києві, стали свідками історичної події в житті нашої країни. Важливо, що серед них, було значне представництво Придніпров’я – людей, що сприяли розбудові Української народної республіки у нашому місті. Керівник Науково-редакційного центру обласної редколегії по підготовці й виданню тому серії книг „Реабілітовані історією“ д-р Андрій Лимар закцентував увагу на важливості збереження пам’яті про тих українців різної етнічної, релігійної приналежності, які заплатили і платять за Українську Соборність найвищу ціну – власне життя.