Засідання Наукової ради у Музеї Другої світової війни в Гданську

25 жовтня 2023 р. у Музеї Другої світової війни в Гданську відбулось засідання Наукової ради часопису "Wojna i Pamięć", членом якої є д-р Ігор Щупак.

З 2019 р. вийшло 4 номери журналу, і наразі друкується пʼятий, присвячений педагогічним проблемам у збереженні памʼяті про Другу світову війну. Часопис вже отримав визнання і високу оцінку в польському академічному середовищі.

На засіданні Наукової ради було визначено, зокрема, стратегії розвитку польського часопису та кооперація з журналом Інституту «Ткума» – «Проблеми історії Голокосту: український вимір». Щодо останнього – домовилися про розміщення на сторінках наших журналів рецензій на наукові видання Музею Другої світової війни в Гданську та Інституту «Ткума»; проведення спільних українсько-польських наукових форумів.

А 7-й номер польського часопису, який вийде у 2025 р., планується присвятити 80-й річниці завершення Другої світової війни. Серед основних питань, які будуть запропоновані до розгляду:

- підсумки Другої світової війни та сучасна війна росії проти України;

- уроки Голокосту та інших геноцидів, зокрема сучасного геноциду Українського народу з боку рф;

- дипломатичні, воєнно-технічні та інші аспекти Другої світової війни та їх вплив на сьогодення тощо.

«Очевидно, що надзвичайно важливою передумовою Перемоги України у війні проти росії є підтримка України нашими союзниками, серед яких особливе місце належить Польщі, – підкреслив д-р Щупак. – А для укріплення союзних відносин велику роль відіграє українсько-польське порозуміння на основі спільних цінностей, попри відмінності в національній історичній памʼяті. Тому продовжуємо вивчення, наукове обговорення історії Другої світової війни та Голокосту».