17 квітня у рамках Дніпровського історичного клубу у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» відбувся показ документального фільму про Голокост «Книга проклять. Щоденник Беньяміна Берковича». Стрічку презентував автор – білоруськй режисер, лауреат премії «За духовне Відродження» Юрій Горульов.

У 2005 році в архіві Єврейського історичного інституту Варшави був виявлений щоденник Беньяміна Берковича, одного з в'язнів Новогрудського гетто в Білорусі. Перед ліквідацією гетто автор щоденника передав його поляку, своєму довоєнному знайомому, і попросив зберегти. Після війни, з ризиком для родини, Ромуальд Пеляховський (так звали знайомого) під час репатріації таємно вивіз щоденник до Польщі і передав його до Єврейського історичного інституту. У фільмі автор розкриває ще одну сторінку з історії Голокосту на території Білорусі і намагається дослідити ставлення різних поколінь ізраїльських євреїв до антисемітизму і питань помсти в сьогоднішніх умовах. Разом із режисером по слідах долі Берковича йдуть Майкл Каган, інженер з Ізраїлю, і Тамара Вершицька, директор історичного музею Новогрудка.

«Фільм важкий та неоднозначний, який цитує прокляття від тих, хто був жорстоко знищений нацистами. Фільм про ненависть і прощення. Фільм, де знову піднімається питання: де був Б-г під час Голокосту? Фільм про те, якою була НЕпам'ять про Голокост в СРСР, і як про нього згадують сьогодні – зазначив д-р Ігор Щупак. – Дискусія, питання під час обговорення фільму на засіданні Дніпровського історичного клубу показали, що його треба використовувати на освітніх семінарах інституту "Ткума" і музею Голокосту – для учнів та школярів, підлітків та дорослих. І ми з колегами будемо це робити».