24 лютого в Інституті "Ткума" у рамках Дніпровського історичного клубу відбулась лекція та презентація книги історика д-ра Геннадія Виноградова (Дніпровський гуманітарний університет). Тема заняття – «Юдейські інтелектуальні сантименти християнського Середньовіччя». 

Під час лекції дослідник підкреслив, що середньовічна християнська цивілізація, поряд зі зрозумілою свідомою орієнтацією на античну державну, культурну тощо спадщину, генетично була пов’язана з потужними традиціями іудейської цивілізації, насамперед, у питаннях монотеїзму й включення значної кількості іудейської історико-культурної спадщини до власного доробку, форм організації монархічної влади й відповідного державного устрою, християнських громад, типології стосунків світської й духовної еліти та ін. Крім того, базовими для створення юридичного й морального підґрунтя з відповідними засобами пропаганди глобальних християнських заходів проти ісламської загрози, вирішення протиріч між католицтвом і православ’ям постійно ставили зразкові (як позитивні, так і негативні в якості попередження від небажаних грішних дій) ситуації чи вчинки авторитетних персонажів зі Старого Заповіту, сентенції пророків та ін.
Тема викликала зацікавлення присутніх, що засвідчила активна дискусія та спілкування з істориком й після завершення лекції.
Щиро дякуємо лектору та усім присутнім за змістовне заняття!