Урок пам’яті, присвячений 80-м роковинам знищення євреїв у Бабиному Яру

29 вересня у Дніпровському науковому ліцеї міжнародних відносин був проведений відкритий урок, присвячений 80-м роковинам знищення євреїв у Бабиному Яру. Учні десятого класу аналізували причини Голокосту і особливості його проведення на окупованій території СРСР. Директорка ліцею, вчитель історії Наталя Власова організувала інтерактивну роботу учнів із застосуванням інноваційних освітніх технологій. Діти розшукували інформацію на різних платформах, готувалися до участі в проєкті зі збору свідчень усної історії.

Наукова співробітниця Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Олена Іщенко акцентувала думку про трагічність і унікальність кожної із мільйонів жертв. Вона продемонструвала експонат із Музею – дитячі чобітки, принесені німецьким військовим у жовтні 1941 р. у дніпропетровську родину Тихоненків для маленької Насті. Ці чобітки були зняті з єврейської дитини під час розстрілів євреїв у ярі Ботанічного саду нашого міста. За сімейним переказом, незважаючи на бідність родини, «подарунок» ніколи не використовували за призначенням – чобітки зберігалися в родині як пам’ять про страшні часи нацистської окупації.

На завершення заняття відбулась дискусія, під час якої десятикласники говорили про цінність людського життя, про те, що жодна ідеологія не повинна штовхати на злочини проти людяності.