Всеукраїнський науково-педагогічний семінар, присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту

27-28 січня відбувся Всеукраїнський науково-педагогічний семінар, організований Міністерством освіти і науки України, Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума».

Попри карантин, до нас змогли дістатися представники 11 областей України – вчителі та викладачі історії, науковці, музейні співробітники. На учасників чекала надзвичайно насичена освітня програма. Це, зокрема, екскурсія Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», яку провела наукова співробітниця д-р Олена Іщенко; лекції д-ра Ігоря Щупака («Особливості Голокосту на території України»), начальника Південно-східного відділу управління реалізації політики національної пам’яті Українського інституту національної пам’яті, професора Національного технічного університету “Дніпровська політехніка”, доктора історичних наук Ігоря Кочергіна («Державна політика у збереженні  пам’яті про Голокост в Україні»), кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри української літератури (Запоріжжя) Наталії Горбач («Голокост в українській літературі: особливості художньої рецепції»), незалежної дослідниці Тетяни Федорів (««Коли біль зумів говорити». Тема Голокосту у творчості Іди Фінк»), заступниці директора з науково-методичної роботи Державного архіву Вінницької області, кандидатки історичних наук (Вінниця) Фаїни Винокурової («Місця скорботи – місця пам’яті: Голокост на Вінниччині»).

На жаль, через пандемію не змогли приїхати, але долучилися до нас віртуально – директор Міжнародного центру освіти про Аушвіц і Голокост (Освенцім, Польща) Анджей Кацоржик та директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти та науки України Юрій Кононенко, які записали відеозвернення до учасників семінару.

Крім того, у рамках семінару було організовано:

- презентацію проєкту «Українці-рятівники. Марафон історій», реалізованого спільно з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні (Київ). Представили проект аудиторії заступниця директора з питань розвитку і комунікації НМІУ у Другій світовій війні Людмила Рибченко та наукові співробітники Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Валентин Рибалка і Марина Стрільчук. Під час презентації учасники семінару мали змогу переглянути відеоісторію «Провідник», що присвячена Праведнику народів світу Федору Вовку;

- практичне заняття «Методи роботи з художніми творами, присвяченими історії Другої світової війни та Голокосту», яке провела учителька історії ЗОШ № 18 (Вінниця) Ірина Матковська;

- практичне заняття «Можливості дебатних технологій у викладанні історії Голокосту». Модерували презентацію виконавча директорка громадської організації «Нове бачення» Олена Зима та керівник освітніх проєктів Олександр Шаньгін.

Наприкінці освітяни отримали офіційні сертифікати. Щиро дякуємо кожному за участь!