Регіональні семінари з історії у Сєвєродонецьку та Лисичанську

11 лютого у Сєвєродонецьку та Лисичанську (Луганська обл.) пройшли регіональні освітні семінари для вчителів історії та методистів, організовані Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» за підтримки Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Обласний науково-практичний семінар «Нові стандарти, програми й підручники історії та старі / нові проблеми шкільної історичної освіти» у Сєвєродонецьку проводили координатор освітніх програм Інституту «Ткума» Владислав Базилевський, керівник освітнього відділу Ірина Піскарьова, науковий співробітник Валентин Рибалка, д-р Ігор Щупак.

Під час семінару говорили про особливості сучасної шкільної освіти іпідручники, про різноманітні методи зацікавлення учнів до вивчення історії. Говорили про меми і карикатури у навчальних посібниках та QR-коди з «закладеними» до них фрагментами документальних та художніх фільмів, про QR-коди із різними завданнями для учнів Дискутували, як має сполучатися академізм (науковість) та ігрові методи (там, де це є прийнятним); про співвідношення серйозного і сатири.

У Лисичанську науково-практичний семінар було присвячено історії Другої світової війни та Голокосту, збереженню пам’яті про ці трагедії в Україні та світі. У рамках освітніх заходів наукові співробітники Інституту «Ткума презентували фото- й відеоматеріали з проблем вивчення Другої світової війни, Голокосту; навчальні посібники та методичні розробки вчителів, а також обговорили з педагогами актуальні питання викладання історії. Найактивніші учасники дискусії отримали подарунки – нові видання Інституту з історії Голокосту та міжнаціональних відносин під час війни.