Літні Студії Інституту "Ткума" для вчителів пройшли у Тернополі

З 1 по 4 липня у м. Тернопіль проходили Літні наукові студії Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» для вчителів історії. Учасниками стали педагоги з 16 регіонів України.

На відкритті заходу з вітальними словами виступили професор кафедри правознавства Бердянського державного педагогічного університету, доктор педагогічних наук Костянтин Баханов, завідувачка кафедри методики навчання суспільних дисциплін та гендерної освіти Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидат історичних наук (Київ), професор Тетяна Ладиченко, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», кандидат історичних наук, заслужений працівник освіти України Ігор Щупак.

Протягом першого навчального дня на учасників чекали лекції, присвячені регіональним особливостям Голокосту, пам’яті про Другу світову війну та іншим складним питанням історії (д-р І. Щупак), методичним аспектам викладання історії Другої світової війни та Голокосту (проф. К. Баханов). Наприкінці робочого дня відбулася зустріч з Іриною Камінською – відомою журналісткою та громадською діячкою, мамою Героїні України Аміни Окуєвої, яка розповідала про сучасну війну.

Другий день розпочався з екскурсії по Збаразькому замку та презентації книги «Нариси до історії євреїв Збаража. «Новий» єврейський цвинтар міста» Тетяни Федорів – молодшої наукової співробітниці науково-дослідницького відділу Національного заповідника “Замки Тернопілля”. По поверненню зі Збаража в Тернопіль на практичному занятті-екскурсії обговорювали полікультурний простір міста.

Активно продовжилася робота Літніх Студій і у третій день: заступник директора Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» з наукової роботи, кандидат історичних наук Єгор Врадій виступив з лекцією-бесідою «Викладання Голокосту: числами, біографіями, місцями чи спогадами очевидців?». Науковий співробітник Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Валентин Рибалка продовжив роботу студій практичним заняттям «Усна історія як історичне джерело: між  вірогідністю і  спотворенням».

Доцент кафедри української мови і літератури Національного університету «Острозька академія», кандидат філологічних наук Оксана Пухонська (Острог, Рівненська обл.) розповіла про масштабування воєнної пам’яті в історико-літературні контексті. Після чого відбувся перегляд і обговорення документального фільму «Дорога до Бабиного Яру» режисера Бориса Мафцира, який презентувала Фаїна Винокурова – заступник директора з науково-методичної роботи Вінницького державного архіву, кандидатка історичних наук (Вінниця). Продовжуючи тематику кінематографа керівник освітнього відділу Інституту «Ткума» Ірина Піскарьова продемонструвала, як можна за допомогою кіно вивчати Голокост у закладах освіти.

На круглому столі «Дослідження історії Другої світової війни та Голокосту для усвідомлення та розуміння проблем сучасного розвитку суспільства» відбулася дискусія та обмін думками стосовно прослуханих лекцій та роботи на практичних заняттях.

На завершення насиченого подіями дня завідувач бібліотеки Музею Голокосту Зоряна Бондар, д-р Єгор Врадій та Валентин Рибалка презентували нові видання Інституту «Ткума». Усі бажаючі мали змогу отримати книги з підписами авторів публікацій та поспілкуватися з ними.

В останній день роботи студій пройшов тренінг з методики викладання історії трагедій в шкільному курсі історії, який провів заступник директора Чорноморської ЗОШ № 1, доктор філософії педагогіки, В'ячеслав Майорський (Чорноморськ, Одеська обл.).

Цьогорічні літні студії видалися дуже насиченими і надзвичайно продуктивними, кожен з учасників збагатився знаннями, перейняв цікавий досвід колег та отримав натхнення для подальшої роботи у майбутньому.