Музейний семінар у Берліні

Протягом 23-28 травня на базі Єврейського музею у Берліні проходив музейний семінар, організований Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» за підтримки Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина в Україні. Учасниками семінару стали музейні працівники, вчителі історії та викладачі з різних освітніх закладів України.

Під час семінару освітяни мали можливість відвідати Єврейський музей, Німецький історичний музей, музей «Топографія терору», Будинок Ванзейської конференції та познайомитися з європейськими підходами до оформлення музейних експозицій, дізнатися про методику проведення освітніх програм на базі музеїв.

Основний упор був зроблений на ознайомлення з експозиціями та досвідом цих музеїв в організації і проведенні практичних занять для  школярів, студентів, дорослих категорій населення. Кожен з цих музеїв проводить велику кількість уроків, семінарів, практичних занять, видає методичну і освітню літературу, з якої змогли познайомитися й учасники семінару з України.

У рамках семінару наукові співробітники Музею Голокосту та Інституту «Ткума» д-р Єгор Врадій, Марина Стрільчук та д-р Денис Шаталов провели презентацію освітньої та наукової діяльності обох інституцій. Вони розповіли про концепцію створення Музею Голокосту, про досвід у галузі організації освітніх та просвітницьких заходів; представили міжнародні проекти для школярів і студентів, які щороку проводять Інститут «Ткума» та Музей Голокосту. Презентація викликала зацікавлення як серед учасників семінару, так і співробітників Єврейського музею Берліну, які взяли активну участь в обговоренні почутого та висловили побажання щодо подальшої співпраці.