Міжнародний міжрелігійний молодіжний семінар «Ковчег-2019»

Завершився чотирнадцятий Міжнародний міжрелігійний молодіжний семінар «Ковчег», що тривав протягом 18–26 липня. Традиційно його учасниками стали представники української, єврейської, польської, кримськотатарської молоді, об’єднані у чотири групи.

Головна мета семінару – сприяти міжрелігійному діалогові та тіснішій культурній співпраці між молодими людьми, які представляють різні національні громади України. Основна частина програми проходила у монастирі Римо-католицької церкві Францисканського статуту у с. Більшівці (Івано-Франківська область). Від самого початку на учасників чекали інтеграційні тренінги, які згуртували молодих людей і дали їм можливість у невимушеній ігровій атмосфері познайомитися одне з одним.

За «ковчегівською» традицією, усі заняття проводилися в інтерактивному форматі, спілкування учасників семінару з лекторами не обмежувалося навчальною аудиторією – воно продовжувалося і в неформальній обстановці: за чашкою кави, біля ватри, у монастирських келіях. До участі в реалізації програми цьогорічного семінару долучились вчені і громадські діячі з України та Польщі. Особливої яскравості семінару надали національно-культурні презентації. Кожній групі відводився день для представлення культури свого народу: національних костюмів, традиційних страв, пісень, танців, релігійних обрядів.

Після урочистого відкриття семінару та звернення представників національних громад з привітальним словам до учасників відкрився лік національним дням. Першим був польський національний день, на якому Міхал Клімецкі, керівник Кафедри внутрішньої та міжнародної безпеки на Факультеті політології та міжнародних досліджень університету Миколая Коперніка у Торуні, виступив з лекцією «Північноатлантичний договір на службі безпеки міжнародного середовища. Місце Польщі в Альянсі», а директор Центру міжнародної співпраці Установи міста Люблін п. Кшиштоф Становскі провів лекцію та відкрив виставку «Від Люблінської Унії до Європейського Союзу». Продовжився день майстер-класом з національних польських палацових танців, який провела п. Анна Манжура, а завершився співами та іграми біля вогнища.

Під час єврейського дня д-р Ігор Щупак провів заняття «Національні, релігійні спільноти та стереотипні уявлення про них», історик і етнополітолог, провідний науковий співробітник Музею історії м. Києва, відповідальний секретар Громадського комітету для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру (Київ) Віталій Нахманович прочитав лекцію «Голокост в єврейській історії та свідомості» – філософськи глибоку, що викликала чимало запитань в аудиторії. Д-р Єгор Врадій, заступник директора з наукової роботи Українського інституту вивчення Голокосту „Ткума”, Музею „Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні” (Дніпро) провів заняття „Провідник із пекла: Праведник народів світу Ян Ходоровський”; тоді ж було презентовано щойно створений фільм «Праведники» Євгена Титаренка і Наталії Хазан. Ми буди раді вітати відомого художника Віктора Гукайла, який зорганізував з молоддю творчу майстерню «Символи та обереги в єврейській культурі», та Владиславу Носенко, яка провела інтерактивне заняття з єврейської традиції.

Український день на «Ковчезі» запам’ятався учасникам насиченою програмою. Окрім фольклорної складової, потужною була історично-філософська частина. Д-р Ігор Скочиляс, віце-ректор Українського католицького університету, прочитав лекцію «Жертовність мучеників і свідків віри як духовний скарб сьогодення: брати митрополит Андрей і бл. свмч. Климентій Шептицькі, патріарх Йосиф Сліпий і свмч. Омелян Ковч»; Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету – лекцію «Імперативи безпеки супроти імперативів цінностей: головні культурні розлами сьогодення», що пробудили багато розумних питань та гарячих коментарів молоді.

Андрій Левицький, координатор проектів у «Соціальна майстерня WoodLuck», провів заняття «Молодіжні ініціативи сучасної України».

А ввечері на учасників чекали інтерактивні українські фольклорні імпрези: майстер-клас із «соломоплетіння», вечеря з „театралізованим весіллям”; майстер-клас із країнських весільних танців (коломийки, вальс, полька і т.д.); весільна забава на вулиці з місцевими «музикантами-лабухами» та весільні конкурси.

Кримськотатарський національний день відкрила головна редакторка інтернет-видання «Українська правда», випускниця програми для журналістів фундації Nieman при Гарвардському університеті Севгіль Мусаєва скайп-конференцією «Як змінюється світ і де у ньому місце України?». Художник, кераміст Рустем Скибін розповів про те, як змінювався кримськотатарський орнамент під плином часу і наочно продемонстрував, як це виглядає на розмальованих власноруч тарілях. Мавілє Халіл, яка представляла Crimeantatars.club, презентувала лекцію «Європа та іслам: ментальний код кримських татар», на якій акцентувала увагу, зокрема, на сучасному становищі жінок у кримськотатарському середовищі. Надзвичайною увагою молоді користувалася лекція Аліма Алієва, програмного директора Кримського Дому під назвою «Національна ідентичність. Як зберегти її?», де сам автор презентував декілька останніх друкованих видань, а на завершення усі охочі змогли задати питання. Друга половина дня була творчою: на учасників «Ковчегу» чекали майстер-клас з традиційного кримськотатарського мистецтва та показ короткометражних фільмів. Розважальна програма розпочалася з приготування плову на вогнищі за рецептом Гульнари Алієвої, а закінчилася майстер-класом з кримськотатарських танців.

Традиційно семінар містив і насичену екскурсійну програму. Цього року учасники «Ковчегу» відвідали польське місто Люблін, де познайомилися з історією Католицького університету та завітали на зустріч з директором Центру міжнародної співпраці Установи міста Люблін п. Кшиштофом Становскім, а наступного дня ковчегівці вирушили на екскурсію до державного музею-меморіалу «Майданек». Екскурсовод, за допомогою д-ра Єгора Врадія, який перекладав з польської на українську, закцентувала увагу на біографії свмч. Омеляна Ковча – пароха Майданеку. Це особливо важливо, адже напередодні під час подорожі учасники семінару мали змогу віддати шану біля пам’ятника Омеляну Ковчу в Перемишлянах.

26 липня у Центрі ім. Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету відбулося закриття XIV Міжнародного Міжрелігійного Молодіжного Семінару Ковчег 2019. На підсумковій розмові з організаторами заходу учасники всі разом подивилися фільм про перебування на семінарі, поділилися своїми враженнями та висловили бажання продовжувати спілкування й надалі, вже поза «Ковчегом».

Організатори семінару:

Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові

Український католицький університет у Львові

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума»

Львівський міський палац культури ім. Гната Хоткевича

Громадська організація «Крим-SOS»

Федерація польських організацій в Україні.