Міжнародна наукова конференція «30 років. Як ми пишемо і творимо історію сучасної України»

17 вересня у Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна відбулась Міжнародна наукова конференція «30 років. Як ми пишемо і творимо історію сучасної України». Виступити у ролі дискутанта під час роботи однієї з секцій було запрошено д-ра Ігоря Щупака.

Із науковими доповідями та презентаціями на секції «Історія України у бюрократичних шатах: шкільний вимір» виступили, зокрема:

- Вікторія Венгерська (д. і. н., професорка, Житомирський державний університет імені Івана Франка) – «Україна та її історія: «хвороби росту» і навчальні програми»;

- Ігор Дворкін (к. і. н., доцент, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут») – «Друга світова війна у шкільних підручниках з історії України: до та після Євромайдану»;

- Сергій Литовченко (к. і. н., доцент, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна) – «Давня історія України: шкільна програма versus (?) програма ЗНО»;

- Петро Долганов (к. і. н., доцент, Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти) – «Про що (не) розповідає шкільний підручник з історії».

"Для мене цікавим був погляд колег-істориків, викладачів університетів на питання шкільної освіти. Природньо, що не з усіма висловленими думками всі погодяться, – підкреслив д-р Щупак. – Проте вони сприятимуть осмисленню питань, над якими працюють науковці-історики, методисти й вчителі: методологія історії й виховний потенціал шкільного курсу; «гендерний баланс» у підручниках і «органічність співжиття» державних програм і ЗНО; історичні уроки Другої світової війни та Голокосту тощо".

У наступному році матеріали конференції будуть надруковані. А висловлені конструктивні ідеї ми вже зараз будемо використовувати у підручникотворенні та викладанні.