Вебінар Німецько-української комісії істориків "Німецька загарбницька війна в Україні: жертви та винуватці"

02 червня Німецько-українська комісія істориків провела вебінар «Німецька загарбницька війна в Україні: жертви та винуватці. На згадку про напад Німеччини на Радянський Союз 22 червня 1941 року».

 

Зі вступними словами до учасників звернулися співголови комісії, проф. Мартін Шульце Вессель (Мюнхен) та проф. Ярослав Грицак (Львів). Організатори заходу зауважили, що "війна нацистської Німеччини проти СРСР і сьогодні, навмисно чи необдумано, в німецькій пам’яті часто обмежується війною проти Росії. Хоча фактично західні райони Радянського Союзу, включаючи Білорусь та Україну, були одними з перших жертв нападу Німеччини. І саме тут мала б бути оплакана велика кількість жертв".

Робота вебінару проходила за двома секціями, в яких дослідники торкалися історії жертв та винуватців Другої світової війни. Окрему увагу було приділено малодослідженим аспектам історії Голокосту.

Серед доповідей пролунали, зокрема, такі: «Голокост та зони смерті. Кавалерія СС на Поліссі» (проф. Томас Бон, Гіссен); «Масове винищення психічно хворих пацієнтів в Україні в перший воєнний рік» (проф. Гелінада Грінченко, Харків); «1 вересня 1939 р. та 22 червня 1941 р. як важливі компоненти європейських моделей історичної пам'яті Другої світової війни» (проф. Владислав Гриневич, Київ); «Німецька війна проти Радянського Союзу 1941/42: український аспект» (проф. Дітер Поль, Клагенфурт); «Німці, українські націоналісти та німецько-радянська війна – історичні складнощі і спрощення під час Холодної війни» (проф. Кай Струве, Галле на Заале); «Німецьке вторгнення в Радянський Союз і початок Голокосту на окупованій території України» (д-р Ігор Щупак, Дніпро).

Переглянути вебінар можна на Youtube-каналі Німецько-української комісії істориків.