Науковий симпозіум до 85-ї річниці Голодомору відбувся у Києві

Протягом 22–23 листопада в Українському домі відбувся науковий симпозіум у рамках Міжнародного форуму «Україна пам’ятає, світ визнає!» (до 85-ї річниці Голодомору 1932–33 рр.), який зібрав сотні українських та іноземних дослідників, що вивчають Голодомор, вчителів, студентів, школярів.

У науковій сесії «Голодомор: перспективи меморіалізації в музейному просторі» взяли участь: президент та головний виконавчий директор Музею людських прав у Вінніпезі Джон Янг (Канада), генеральний директор Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Олеся Стасюк, директор державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Ігор Щупак. Модерував захід генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

«Історія Голодомору, Голокосту – це не тільки трагедія, але й боротьба за людське життя і людську гідність. А вивчення геноциду має привести до простої і життєво важливої для всіх нас думки: Чужого болю не буває» - підкреслив д-р Щупак.

Освітня платформа «Нова українська школа: навчання/знання про Голодомор та інші геноциди» – зібрала вчителів, методистів, а також науковців та журналістів із усіх областей України. У рамках семінару директор освітнього напряму Науково-освітнього консорціуму вивчення Голодомору при Канадському інституті українських студій Валентина Курилів презентувала навчальний посібник «Голодомор в Україні. Геноцид голодом 1932–1933. Навчальні матеріали для вчителів та студентів». Модерувала захід провідний спеціаліст Департаменту загальної та середньої освіти Міністерства освіти і науки України Раїса Євтушенко.

Завершився Міжнародний форум Церемонією пам’яті жертв Голодомору.