У Світловодську завершилась робота комісії з дослідження стану збереженості єврейських цвинтарів

Протягом 14–15 квітня 2016 р. науковий співробітник Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» д-р Єгор Врадій брав участь у роботі комісії, створеної Світловодською районною державною адміністрацією. Метою роботи комісії було: 1) дослідити ступінь збереженості єврейського та польського цвинтарів у с. Нагірне Світловодського району (два з п’яти некрополів міста Новогеоргієвськ, затопленого водами Кременчуцької ГЕС у 1957–1962 рр.); 2) розглянути можливість визнання некрополів об’єктами культурної спадщини та підготувати відповідні документи; 3) обговорити можливість впорядкування та збереження цвинтарів.

У ході роботи було виявлено, що цвинтарі знаходяться у вкрай незадовільному стані. Особливо це стосується польської ділянки поховань, яка закидана побутовим сміттям, а поховальні склепи перекопані. Єврейський цвинтар, поховання якого охоплюють період з середини ХІХ – до середини ХХ ст., має відносно кращий стан. Проте більшість з 97 мацев повалені, деякі з них – розбиті. За детального обстеження виявлено, що кілька надгробків з єврейського цвинтаря знаходяться у підмурках місцевої школи, яка на сьогоднішній момент не функціонує.

15 квітня відбулася спільна нарада, учасниками якої, окрім членів комісії, були голова Світловодської районної державної адміністрації Сергій Твердовський, начальник відділу культури та туризму цієї ж адміністрації, представник римо-католицької церкви. У ході наради д-р Є. Врадій запропонував власне бачення майбутнього єврейського та польського некрополів. Зокрема було вказано, що першочерговим завданням є впорядкування території некрополів, очищення їх від сміття, встановлення меморіальної таблиці з інформацією про цвинтарі, на яких були поховані представники єврейської, польської, української та російської громад міста Новогеоргієвськ. Тим самим нинішнє покоління мешканців с. Нагірне та Світловодського району могло б належним чином вшанувати пам'ять людей, похованих на цвинтарі. Також було обговорено можливість створення електронної бази із даними про осіб, похованих на цих цвинтарях, із розміщенням її у відкритому доступі на одній із електронних сторінок міста.

У ході наради д-р Є. Врадій нагадав присутнім, що наступного, 2017 р. виповниться 75-років з моменту вбивства нацистами 300 євреїв – мешканців Новогеоргієвська та його околиць у січні 1942 р. Було запропоновано провести у школах району мобільні виставки та заняття з історії Голокосту в Україні та у Кіровоградській області зокрема. Керівництво державної адміністрації радо погодилось на пропозицію та висловило сподівання щодо розвитку співпраці з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума».

Після закінчення наради відбувся брифінг, у ході якого учасники робочої наради відповіли на питання представників регіональних ЗМІ.