Музей Голокосту відвідав Степан Хмара

11 березня до Дніпропетровська завітав Степан Хмара – Герой України, дисидент, український націоналіст. Відвідавши наше місто, він зазначив, що два роки тому тут відбулося справжнє «Диво на Дніпрі», коли саме дніпропетровці зупинили російську агресію.

У супроводі Наталі Хазан та інших українських патріотів Степан Хмара відвідав Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Український інститут вивчення Голокосту «Ткума», зустрівся з головним рабином Дніпропетровська та області Шмуелем Камінецьким. Екскурсію Музеєм Голокосту для гостей провів директор Інституту «Ткума» та Музею д-р Ігор Щупак.

Під час тривалої екскурсії Музеєм д-р Щупак, зокрема, розповідав Степану Ільковичу про ставлення українських націоналістів до «єврейського питання» під час Другої світової війни та Голокосту, підкреслюючи чотири головні тези, відображені в експозиції:

1) від 1941 р. українські націоналісти брали участь в антиєврейських погромах, вбивствах євреїв (від подій у Львові, в тюрмі на Лонцького та ін);

2) українські націоналісти були й «сторонніми спостерігачами» Голокосту – "bystanders";

3) були українські націоналісти – рятівники євреїв, Праведники народів світу; часом націоналісти рятували великі групи євреїв;

 4) були євреї - активні учасники ОУН та УПА.

Ставлення українських націоналістів до євреїв змінювалось протягом війни, що треба розглядати в історичному контексті, нічого не виправдовуючи та огульно не звинувачуючи.

Пан С. Хмара погодився з таким підходом і підкреслив, що проти правди – приємна вона чи ні – не можна виступати. Особливо вразила пана Степана і його супутників історія про українських Праведників народів світу, зокрема – історія спасіння Арона Вайса та його родини.