Прес-конференція "Код Параджанова у Дніпропетровську: програма заходів"

18 листопада  у медіа-центрі «ДНІПРО ПОСТ» відбулася прес-конференція ««Код Параджанова» у Дніпропетровську: програма заходів».

У прес-конференції взяли участь виконавчий директор Вірменського культурного центру «Оджах» Грачія Задікян, заступник голови Вірменського суспільства культурних зв'язків «АОКС», куратор Всеукраїнського проекту «Параджанов-АРТ» Олена Оганесян, завідувач відділом Центральної міської бібліотеки Олександр Ошега, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Ігор Щупак.

На прес-конференції д-р Ігор Щупак підкреслив: «Творчість Сергія Параджанова є насправді унікальним культурним явищем. Воно зближує людей, зближує різні національні спільноти. Мені здається, робить людей і розумнішими, і кращими. Для мене велика честь, що “Код Параджанова”, ця програма, яку організувала фактично вірменська громада Дніпропетровська та України, продовжуватиметься і у нашому Музеї “Пам'яті єврейського народу та Голокост в Україні”. Там ми 19 листопада проводимо, у першу чергу, екскурсію по експозиції, і я пишаюся тим, що у нашому музеї було створено першу в Україні постійну експозицію, присвячену геноциду вірменського народу 1915 року, присвячену депортації народів Криму, у тому числі, вірмен, а також кримських татар. Головне наше повідомлення — чужого болю не буває. Це стосується і українців, і євреїв, і вірмен. Дуже важливо, що після того, як ми подивимось ті експозиції, які ми створювали за допомогою наших вірменських друзів, ми зможемо доторкнутися до чудового світу Параджанова. Це і коли буде обговорюватися його творчість, і коли ми будемо дивитись документальний фільм про Параджанова. Справді — це явище абсолютно унікальне, тому що більшість людей знає Параджанова лише по одному фільму “Тіні забутих предків”. Це справді маніфест українського народу, який створив вірменин, український чоловік вірменського походження Параджанов, людина безумовно, світового масштабу. І цей фільм є складовою духовної скарбниці українського народу».

За матерыалами сайту "ДНЕПР ПОСТ"