Візит російських активістів

20 жовтня Музей «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» й Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» у рамках проекту «Украина своими глазами» відвідала група російських активістів. Громадські та опозиційні діячі, журналісти, блогери мають змогу подивитися на сучасну Україну не крізь екрани телевізорів з кремлівською пропагандою, а безпосередньо, побувавши тут. Дана зустріч, на якій були присутні активісти з Архангельська, Москви, Озерська, Пльоса, Ростова-на-Дону та Санкт-Петербургу, стала вже четвертою у рамках проекту.

Гості з цікавістю оглянули експозицію Музею. Після екскурсії, яку провела начальник науково-музейного відділу Дільфуза Глущенко, відбулася зустріч російських активістів із співробітниками Музею та Інституту «Ткума» й спеціально запрошеним гостем – д-ром Дмитром Каюком, істориком, волонтером, громадським активістом та членом дніпропетровської комісії з питань перейменувань.

Під час жвавої бесіди росіяни цікавилися багатьма аспектами життя сучасної України – роллю єврейської громади Дніпропетровська у подіях Революції Гідності та відсічі російської агресії, міжнаціональними відносинами у нашому місті та країні загалом, політикою декомунізації. Окремо їх цікавила позиція етнічних росіян щодо сьогоденних подій. Тут своїм досвідом поділилася співробітник Музею Ольга Іткіна, яка, окрім того що є етнічною росіянкою, є патріотом України та переселенцем з Донецька, біженцем від сепаратистів. Ця розповідь безпосереднього очевидця трагічних подій на Донбасі особливо вразила російських гостей, адже явила собою той справжній голос Донбасу, який неможливо почути крізь пропагандистські кліше кремлівських ЗМІ.

Гості з РФ висловили думку, що саме практика безпосередніх контактів демократичних сил Росії і України, поширення в Росії правдивої інформації про нашу країну та сучасні культурні та суспільні трансформації в ній, війну на Сході, може стати фундаментом подолання конфлікту, який був спровокований неоімперською ідеологією російського істеблішменту. Також, представники російського демократичного середовища підкреслили важливу суспільну роль у цьому процесі незалежних наукових інституцій, зокрема Інституту «Ткума», діяльність яких надає імпульс формуванню громадянського суспільства взаємної поваги та відповідальності. Учасники зустрічі висловили надію, що у подальшому ті, хто бажає творити нову, демократичну та прогресивну Росію, матимуть можливість розвивати співпрацю із Інститутом «Ткума».