Співробітники Інституту "Ткума" взяли участь у Міжнародному фестивалі MitOst

Протягом 23-27 вересня в Івано-Франківську проходив 13-й Міжнародний MitOst-фестиваль. MitOst– це німецька громадська організація, що об’єднує людей, котрі цікавляться міжкультурним обміном та розвитком громадянського суспільства в Європі та сусідніх регіонах. Це, свого роду, платформа для діалогу між представниками різних національностей, культур, релігій; обміном досвідом у різних сферах суспільства (від сучасної політичної ситуації у певних країнах до обговорення нових напрямків у сучасній музиці).

Кожного року MitOstпроводить чотириденний Фестиваль – форум із різноманітними культурними та освітніми форматами і простором для діалогу та рефлексій.

У рамках фестивалю 24 вересня відбулася дискусія «Єврейська культурна й історична спадщина в Україні». Участь у ній взяли  Йосиф Зісельс (Музей історії і культури євреїв Буковини), Владислава Москалець (Український католицький університет), Ірина Радченко та Тетяна Селютіна (співробітники Українського інститут вивчення Голокосту «Ткума»), Анна Чеботарьова (Центр міської історії Центрально-Східної Європи).

Після презентації своєї установи кожен учасник мав можливість висловити власну думку на актуальні питання з історії та сьогодення, зокрема:

-           обізнаність освітніх установ (шкіл, університетів) з темою Голокосту та загалом, історією єврейського народу в контексті історії України. На якому рівні знаходиться дана тема наразі? Що для цього робиться? Що може запропонувати Музей або науковий інститут?

-           Чи можна взагалі говорити про єврейську, українську, російську, вірменську та ін. спадщину, враховуючи тісний взаємозв’язок різних культур, релігій, менталітету на теренах України;

-           Сучасні події в Україні: українсько-російська війна та єврейське питання (зокрема, аспект антисемітизму).

У рамках фестивалю також відбулася демонстрація фільму «Люди з України, що пережили єврейський Голокост», організований австрійською асоціацією «Trans.History». Даний проект спрямований на промоцію громадянського суспільства України, передусім – шляхом вивчення українсько-єврейської історії ХХ ст.