Д-р Ігор Щупак став членом Міжнародної Ради Аушвіца

26 липня у Канцелярії Прем’єр-міністра у Варшаві відбулось 35-те засідання Міжнародної ради Аушвіца. Інавгураційні посвідчення її членам вручив Прем’єр-міністр Республіки Польща Матеуш Моравецький. У зустрічі також взяли участь віце-прем’єр-міністр та міністр культури та національної спадщини професор, доктор філософії Пьотр Глінський, а також віце-міністр культури та національної спадщини Ярослав Зеллін.

Міжнародна Рада Аушвіца є консультативним органом Прем’єр-міністра Польщі у сфері охорони та управління не лише колишніми спорудами табору смерті Аушвіц, а й іншими пам’ятниками Голокосту. Термін її повноважень складає 6 років. Серед 25 членів Ради є троє тих, хто пережив Аушвіц і Голокост: Ада Вілленберг, Маріан Турскі та Станіслав Залевський. Гжегож Берендт, Ph.D. зі ступенем габілітації, був призначений президентом Ради, а голова Правління Яд Вашем Дані Даян та директор музею Варшавського гетто Альберт Станковскі – віце-президентами. 

«У численних діалогах з нашими партнерами ми найчастіше звертаємось до подій Другої світової війни і Голокосту, проводимо історичні паралелі з сучасною російсько-українською війною та злочинами рашистів проти українців. – зауважив д-р Щупак. – Ці мотиви, окрім професійного інтересу, визначили мою згоду прийняти запрошення Уряду Польщі та Гжегожа Берендта, відомого історика, Голови Міжнародної Ради Аушвіцe. Для мене велика честь опинитися в групі відомих істориків і громадських діячів; врятованих під час Голокосту та сучасних політиків; представників Австрії, Ізраїлю, Німеччини, Польщі, Чехії та ін.

Зараз, після початку широкомасштабної війни росії проти України, після трагедії в Оленівці ми маємо чіткіше осягнути значення історичної пам’яті, усвідомити необхідність протистояння ідеологам «русского міра» й «імперської величі». І необхідність приведення до тями байдужих до історичної брехні».

Під час візиту до Варшави відбулися й дискусії на історичні теми з науковцями, а також переговори з колегами щодо розвитку співпраці з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума». Тож працюймо, далі буде.