Пошукова експедиція місцями Голокосту Одещини

Протягом 02-09 серпня в Одеській області проходила пошукова експедиція Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», організована спільно з партнерами-істориками, освітянами та ентузіастами, які зберігають пам'ять про минуле свого краю та трагедію Голокосту.

Учасниками нашої експедиції стали Даніель Берлер – американський бізнесмен, інженер, уродженець Вільнюса, який прагне зберегти пам'ять про трагедію Голокосту; д-р Єгор Врадій – заступник директора з наукової роботи Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні»; Юліанас Галінскас – литовський журналіст, публіцист, який тривалий час співпрацював з французьким дослідницьким центром Яхад Ін Унум, одним із провідних осередків, що займається документацією та збиранням свідчень про Голокост на теренах Східної Європи; Євген Тітаренко – режисер-документаліст; д-р Ігор Щупак – директор Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні». Велика заслуга у підготовці експедиції належить д-ру Олександру Круглову, який виконав значний обсяг підготовчої роботи початку цього проєкту.

Серед цілей експедиції були пошук місць, пов’язаних з трагічними подіями Другої світової війни на Одещині, та зустрічі зі свідками тих подій; зокрема – євреями, які врятувалися з нацистського пекла, і українськими героями – рятівниками євреїв, Праведниками народів світу. За кілька днів вдалося записати інтерв’ю зі свідками подій Другої світової війни – представниками різних етнічних груп.

«Гарних людей в Одесі – море. Тепле море теплих і сердечних людей, – підкреслив д-р Щупак. – Про всіх, з ким зустрічалися, розповісти не зможу. Проте не можу не згадати про Романа Шварцмана. Людина-легенда, яка пережила війну й лихоліття, про що вже написано в книжках. Людина, яка створила Асоціацію колишніх в’язнів гетто і концтаборів в Одесі й Україні. З Романом ми їздили до жінок, які пережили війну і Голокост.

Незабутня зустріч відбулася з Олімпіадою Данільянц. Цій неймовірній жінці – 99 років, проте вона на диво має живий розум, гарну пам’ять, чудову й красиву мову, чарівну посмішку і веселу вдачу. Пані Олімпіада – грекиня, в родині якої були представники різних народів; а прізвище носить від чоловіка-вірменина. Під час Другої світової війни вона разом із батьком рятувала родину євреїв – протягом довгих місяців, щоденно ризикуючи своїм життям і життям рідних».

Учасники експедиції побували й у місті Березівка Одеської області. Під час війни десятки тисяч одеських та бесарабських євреїв депортувалися в товарних вагонах до станції в Березівці, звідки пролягала «дорога смерті» до сумнозвісних Богданівки та Доманівки. Завдяки старожилам – мешканцям сусідніх селищ – вдалося встановити місце розстрілу євреїв, яке раніше не було відоме дослідникам. Детальніше про це – трохи згодом.