Інститут «Ткума» видав чергову збірку наукових робіт учнів – переможців конкурсу Малої академії наук

24 травня в Українському інституті вивчення Голокосту «Ткума» відбулась презентація збірки учнівських наукових робіт «ІСТОРИЧНІ ЕТЮДИ – ДЛЯ СУЧАСНОСТІ», яка містить роботи переможців та кращі роботи з історії Другої світової війни та міжнаціональних відносин обласного етапу Всеукраїнського конкурсу учнів-членів Малої академії наук України 2020 р., відділення історії. Всього у конкурсі брали участь 45 учнів закладів освіти області, з яких 21 учасник отримав призові місця.

Це вже шостий випуск Збірки робіт, що чудово ілюструє успішну співпрацю нашого Інституту з Малою академією наук та історичним факультетом Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара; видання стало можливим завдяки сприяння спільного проєкту Інституту «Ткума» і Яд Вашем «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності». Важливо, що для своїх перших пошукових, науково-дослідницьких робіт учні часто обирають теми, пов’язані з історією Голокосту та Другої світової війни, проблематикою міжнаціональних відносин.

Серед робіт, опублікованих у цьогорічному збірнику, молоді автори торкаються багатьох проблем: «Формування образу ворога в пропаганді нацистської Німеччини (на прикладі плакатів, виданих у Райхскомісаріаті «Україна»)» (Владислав Варава), «Вимушені міграції кримських татар як наслідок дискримінаційної політики Російської імперії наприкінці XVIII – на початку XX ст.» (Ангеліна Волкова), ««Контрреволюціонери…» Вчителі німецького походження – жертви сталінського терору на Дніпропетровщині» (Дар’я Понисько), «Антирелігійна політика більшовицької влади у 1920-х –1930-х рр. на прикладі юдейських громад Катеринослава-Дніпропетровська» (Дар’я Рябініна).

Щиро вітаємо учнів, які в свої шкільні роки вже мають першу наукову публікацію! Особлива подяка – їхнім батькам та вчителям, науковим керівникам. Дякуємо за плідну співпрацю нашим постійним та надійним партнерам – д-ру Світлані Каюк (історичний факультет Дніпровського національного університету), Наталії Тягло (керівник Дніпровського відділення МАН України), проф. Сергію Світленку (декан історичного факультету Дніпровського національного університету). Дякуємо д-ру Олені Іщенко та іншим колегам по Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», які долучилися до підготовки книги до видання.

Починаємо готувати до видання нову збірку пошукових робіт учнів.

Успіху всім нам!