14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни

З 2021 р. 14 травня визначено Днем пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Ця дата була встановлена спеціальною Постановою Верховної Ради України на знак поваги до українських рятівників, до їх співчуття та солідарності.

Звання «Праведник народів світу» присвоюється від імені Держави Ізраїль відповідно до Закону про увічнення пам’яті мучеників і героїв (1953 р.) неєвреям, представникам різних національностей та віросповідань, які рятували євреїв від знищення на територіях, окупованих гітлерівською Німеччиною та її союзниками. Збиранням історій рятувань займається Яд Вашем – ізраїльський Меморіальний комплекс Катастрофи та Героїзму єврейського народу. Присудження цього високого звання є реалізацією одного з основних завдань Яд Вашем – від імені Держави Ізраїль та всього єврейського народу висловити вдячність тим неєвреям, які ризикуючи власним життям та життями своїх рідних, рятували євреїв від геноциду. Відповідно до визначених критеріїв, громадська Комісія, очолювана суддею Верховного суду Ізраїлю, присвоїла це високе звання представникам 51 країни світу. Праведники народів світу отримують медаль і Почесну грамоту, а їхні імена увічнюють в Яд Вашем на Горі Пам’яті в Єрусалимі.

Варто підкреслити, що умови для порятунку євреїв на території України відрізнялися від тих, що існували в інших країнах Європи, особливо Західної. Відповідно до нацистської расової політики, українців – рятівників євреїв очікувало найжорстокіше покарання: знищення самих рятівників та членів їх сімей. Навіть надання притулку євреям загрожувало смертною карою. Відомі численні випадки розстрілів місцевого населення за переховування євреїв у багатьох українських містах та селах.

На сьогодні Україна займає четверте місце у світі за кількістю таких героїв (після Польщі, Голландії та Франції). На 1 січня 2020 р. цією відзнакою вшановано 2659 осіб різного етнічного походження, які рятували євреїв в часи Голокосту і проживали на території сучасної України.

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» і Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» протягом багатьох років займаються дослідженням історії українців-рятівників, результатом чого є проведення міжнародних наукових конференцій, семінарів, «круглих столів» з цієї теми, видання монографій, довідниківпубліцистикиспогадів рятівників та врятованих, з якими можна ознайомитися на нашому сайті.

Спільно з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією Інститутом «Ткума» у 2018–2019 рр. реалізовано програму з найменування вулиць населених пунктів регіону на честь українців – Праведників народів світу. Завдяки цьому проєкту на мапі нашої області з’явилося 14 таких вулиць у 13 населених пунктах, зокрема у місті Дніпро – 2.

У рамках співпраці з Національним музеєм історії України у Другій світовій війні, Українським інститутом національної пам’яті Інститут «Ткума» і Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» протягом останніх трьох років реалізують проєкт «Українці-Рятівники. Марафон історій» («Портрети UA»), створений з метою запису і оприлюднення якомога більше історій порятунку та імен Праведників народів світу. Спільно з  Об’єднаною Єврейською Общиною України цьогоріч стартував цифровий проєкт «Праведники народів світу. Україна».