24 квітня – День пам’яті жертв геноциду вірмен

Цього дня вшановується пам’ять жертв геноциду вірмен – цілеспрямованого фізичного знищення вірменського народу, що відбувалося на території Османської імперії та Турецької республіки з 1915 до 1923 рр. Його жертвами, за різними підрахунками, стали від 600 тис. до 1,5 млн осіб.

У 1908 р. до влади прийшли младотурки, основою національної політики яких став пантюркізм – створення Турецької імперії від Алтаю до Середземного моря. Вони відкидали ідею поліетнічної держави і прагнули створити культурно і етнічно однорідне турецьке суспільство. Вірменське населення, що проживало в Османській імперії, стало головною перешкодою на шляху реалізації цієї політики. У результаті перевороту 1913 р. була встановлена військова диктатура «трьох пашів»: Енвер-паші, Джемаль-паші і Талаат-паші. Саме їх, разом з громадським діячем Бахаеддіном Шакіром, історики вважають організаторами геноциду. Головну роль у знищенні вірмен відігравала організація «Тешкілят-і-махсус» (з турец. – «Спеціальна організація»), яку створив і очолив Шакір.

На початку 1915 р. вірменські солдати османської армії були звинувачені в зраді. Близько 100 тис. вірмен були роззброєні і вбиті. 24 квітня 1915 р. у Стамбулі та інших містах, було заарештовано понад 5 500 вірмен, більшість з яких було знищено. Після прийняття «Закону про депортації» 26 травня 1915 р. османська влада вислала вірмен до пустелі Дейр-ез-Зор, де вони були приречені на смерть. Наприкінці літа 1915 р. значна частина вірменського населення Османської імперії була знищена. У результаті геноциду близько 200 тис. вірменських дітей залишилися сиротами. Винищення вірменського населення супроводжувалося кампанією з руйнування культурної спадщини. Архітектурні пам’ятки і церкви були сплюндровані, цвинтарі використовували як сільськогосподарські угіддя, вірменські квартали міст підлягали перейменуванню і заселялися мусульманами.

Після поразки Османської імперії в Першій світовій війні лідери младотурків втекли з країни. Турецький військовий трибунал звинуватив їх в організації вбивств і виніс смертний вирок заочно. Вірменські біженці розсіялися по світу, утворивши діаспори в десятках країн.

15 квітня 2015 р. Європарламент оголосив 24 квітня європейським Днем пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Пам’ятаємо.