15 квітня – День незалежності Держави Ізраїль (Йом а-Ацмаут)

15 квітня (5 іяра за єврейським календарем) Ізраїль відзначає День незалежності. Свято проходить щорічно у вівторок, середу або четвер (найближчі до 5 іяра дні), на згадку про проголошення Держави Ізраїль 14 травня 1948 р.

Створенню незалежної єврейської держави передував тривалий підготовчий процес, який розпочали ще наприкінці ХІХ ст. прихильники сіоністського руху на чолі з відомим суспільним та політичним діячем Теодором Герцлем (1860–1904). Утім, лише після завершення Другої світової війни, трагедії Голокосту міжнародна спільнота звернула увагу на питання визнання незалежності Ізраїлю. 29 листопада 1947 р. Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів – 33 проти 13 – прийняла резолюцію про розділ Палестини на дві держави. 4 травня 1948 р., у день, коли спливав термін британського мандату, голова Єврейського агентства (Сохнут), один із лідерів сіоністського руху Давид Бен-Гуріон на засіданні в Тель-Авівському музеї зачитав Декларацію незалежності нової держави, яка отримала офіційну назву – Медінат Ісраель (Держава Ізраїль). Тоді ж Давида Бен-Гуріона було проголошено головою Тимчасового уряду.

Через кілька годин після прийняття Декларації незалежності армії сусідніх країн – Єгипту, Йорданії, Сирії, Лівану та Іраку – вторглися на територію нової країни, і євреям знову довелося захищати свою незалежність, відновлену на землі своїх предків після двох тисячоліть бездержавності. У цій війні, що тривала більше року, загинуло понад 6000 людей. Наступного року Кнесет, парламент Ізраїлю, прийняв закон про встановлення національного свята в 5-й день місяця іяра, що отримав назву Йом а-Ацмаут – День незалежності.

Йом а-Ацмаут – це єдине нерелігійне свято Держави Ізраїль, яке оголошено неробочим днем. Цього дня по всій країні проходять прийоми та військові паради, демонструються найвизначніші здобутки з різноманітних галузей. І скрізь – на будівлях, машинах, площах – вивішують державні прапори.

Щиро вітаємо зі святом!