Йом а-Шоа – День пам'яті жертв Голокосту і героїв опору

Йом а-Шоа (івр. День катастрофи) – День пам'яті жертв Голокосту і героїв опору – день національної пам'яті. Відповідно до єврейського календаря Йом а-Шоа починається після заходу сонця 27 числа місяця Нісан і закінчується ввечері наступного дня. У 2021 році ця дата припадає на 8 квітня.

Необхідність встановлення меморіального дня в пам'ять про євреїв, знищених нацистами, відчувалася у всьому світі. Незабаром після набуття Ізраїлем незалежності (1948 р.) розгорнулася дискусія про те, яка дата є доречною для увічнення пам'яті про Катастрофу. Були висловлені різні думки, і ця тема стала предметом палких політичних суперечок і дискусій: Бен-Гуріон, в той час прем'єр-міністр Ізраїлю, вважав за необхідне приурочити день пам'яті до початку повстання у Варшавському гетто. Проте дата повстання, 14 день місяця Нісан – переддень свята Песах, не підходить для національного трауру. Бен-Гуріон дав назву цьому дню Йом ха-зікарон ла-Шоа ве-ла-гвура (День пам'яті Катастрофи і героїзму). Менахем Бегін, лідер опозиційної партії, вважав найбільш придатною датою 9 ава – загальний день національної трагедії, коли були зруйновані Перший і Другий Храми.

12 квітня 1951 Кнесет прийняв резолюцію про проголошення 27 числа місяця Нісан «Днем пам'яті Катастрофи і героїзму». Це 6-й день після закінчення свята Песах і тиждень перед Йом Ха-зікарон (Днем пам'яті) і Днем Незалежності Ізраїлю. Близькість цих дат символізує шлях єврейського народу до відродження держави.

В Йом а-Шоа скасовуються всі розважальні заходи і повсюдно проводяться церемонії пам'яті. Головна з них проводиться у Меморіальному комплексі історії Голокосту «Яд Вашем» і транслюється по телебаченню. Вона починається ввечері попереднього дня і триває весь наступний день. На урочистій церемонії присутні керівники держави, високопосадовці з інших країн, люди, які пережили Голокост. Під час церемонії шестеро з тих, кому пощастило, які вижили в Голокост, запалюють смолоскипи в пам'ять про шість мільйонів знищених євреїв. Вранці наступного дня церемонія в Яд Вашем триває: звучить двохвилинна сирена, яка чутна по всій країні. Щойно лунає звук сирени – завмирає життя по всьому Ізраїлю. Зупиняються підприємства, люди завмирають на вулицях, водії паркують автомобілі на узбіччях доріг – всі згадують євреїв – жертв Голокосту. Після завершення сигналу перші особи держави, представники громадських об'єднань покладають вінки на площу Варшавського гетто в Яд Вашем. Мільйони євреїв, які живуть в Ізраїлі і за його межами моляться про те, щоб часи загибелі й жаху ніколи не повторилися.