У Дніпрі пройшли заходи пам'яті жертв депортації вайнахського народу та річниці загибелі Номана Челебіджіхана

23 лютого Дніпро разом з усією Україною вшановує річницю трагічної загибелі лідера кримськотатарського народу, першого голови уряду Кримської Демократичної Республіки Номана Челебіджіхана (1918 р.) та пам'ять жертв радянської депортації вайнахського народу (1944 р). Саме цього дня у 1944 р. НКВС було розпочато операцію «Чечевиця», під час якої в Середню Азію та Казахстан виселили приблизно 600 тисяч людей – чеченців та інгушів.

У бібліотеці української діаспори ім. Джона Маккейна (Дніпровська центральна міська бібліотека) зібралися громадські діячі, представники місцевих органів влади, містяни різних національностей – українці, євреї, кримські татари, чеченці.

Під час заходу ми представили мобільну виставку Інституту «Ткума», яка присвячена депортаціям кримськотатарського та вайнахського народів. До речі вона було створена кілька років тому, коли до нас звернулися українські добровольці Аміна Окуєва (яка, на превеликий жаль, була вбита у 2017 р.) та Адам Осмаєв, які запропонували створити інформаційний банер про трагедію чеченського народу.

Модерувала захід давній друг і партнер нашого Музею та Інституту «Ткума» д-р Світлана Каюк (Дніпровський національний університет ім. О. Гончара). Зі словами про необхідність зберігати пам’ять про ті трагічні сторінки до аудиторії звернулися керівник Південно-Східного територіального відділу УІНП Ігор Кочергін, голова мусульманської громади Дніпра Рамазан Курбанов, керівник бібліотеки української діаспори ім. Джона Маккейна Віталій Кучеренко, голова ГО «Земляцтво кримських татар» в Дніпрі Кемал Мустафаєв, представник «Земляцтва кримських татар» у Дніпрі Ділявер Абдуллаєв, радник міського голови Дніпра, представник єврейської громади Олег Ростовцев, начальник відділу у справах національностей і релігій Управління культури, туризму, національностей і релігій Дніпропетровської ОДА Світлана Світлічна, представник чеченської спільноти у Дніпрі Арбі Тушаєв, начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Євген Хорошилов, директор Інституту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Ігор Щупак, завідувач відділу Музею АТО у Дніпрі Вадим Якушенко.

Ми пам’ятаємо про страшні події депортації чеченців та інгушів, кримських татар та інших народів Криму, про Голокост, Голодомор та інші геноциди. Адже чужого болю не буває.