Заняття з історії Голокосту в Міжнародному молодіжному таборі Гілель

Протягом 27 серпня – 01 вересня у Миколаївській області проходив молодіжний літній форум, організований Міжнародною єврейською студентською організацією «Гілель». Учасниками заходу стали близько 150 молодих людей з Білорусі, Грузії, Ізраїлю, Молдови, України. Традиційно у реалізації навчальної частини програми взяли участь Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» і Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».

Науковий співробітник Інституту «Ткума» Тетяна Селютіна провела інтерактивне заняття на тему «Експонат як основа створення музейної експозиції». Під час зустрічі з гілелівцями говорили про важливість роботи музеїв як надійних охоронців історичної пам'яті та спадщини минулих епох. На прикладі музейних експонатів, які були колись предметами побуту попередніх поколінь, молодь знайомилася з історією нашої країни у ХХ ст., і, зокрема, під час Другої світової війни.

Головний зберігач фондів Музею Людмила Сандул провела заняття, під час якого студенти мали можливість створити «свій музей», проаналізувавши музейні експонати з історії Другої світової війни та Голокосту. У якості творчого завдання молодим людям було запропоновано дослідити фото-та інші документи, присвячені долям конкретних євреїв-воїнів, та, написавши «репортаж про фронтовика», на основі наявних матеріалів створити власну експозицію. Ці заняття викликали неабияке зацікавлення присутніх.