Заняття для учасників молодіжного форуму Гілель

Протягом 23–28 серпня в Одеській області проходив молодіжний літній форум, організований Міжнародною єврейською студентською організацією «Гілель». Учасниками цьогорічного заходу стали більше ніж 100 студентів з України, Білорусі, Молдови, Ізраїлю. Організатори підготували для молоді цікаву насичену програму, яка включала у себе освітні заходи, майстер-класи, розважальні та інтелектуальні ігри. Традиційно у реалізації навчальної частини програми взяли участь Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» і Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».

26 серпня наукові співробітники Інституту «Ткума» і Музею Голокосту Тетяна Селютіна та Марина Стрільчук проводили заняття для учасників молодіжного форуму. Воно проходило у формі інтерактивної лекції-бесіди та було присвячене особливостям людської поведінки під час Голокосту та проблемі толерантності у сучасному світі.

Заняття розпочалося з практичного завдання: розбитися на групи та маркером одного кольору намалювати планету так, як вони її собі уявляють. Потім учасники груп помінялись між собою малюнками та маркерами та домалювали іншими кольорами те, чого, на їхню думку, не вистачало на інших планетах. Це завдання допомогло зрозуміти молодим людям, що наш світ є багатобарвним, а кожен колір – це різна нація, релігія чи культура. І саме це різноманіття збагачує нашу планету.

Наступна частина заняття була присвячена власне історії Голокосту в Україні та питанню про особливості людської поведінки під час Катастрофи. Що штовхало людей брати участь у знищенні людей? Чому вчорашні юристи, лікарі та вчителі під час Другої світової війни стали членами айнзацкоманд, які займалися фізичним знищенням євреїв? Якими були мотиви українців, поляків, представників інших національностей, які намагалися врятувати хоча б одного єврея від полум’я Голокосту? Ці та інші питання обговорювалися у ході заняття.

Студенти взяли активну участь у дискусії та зазначили, що саме вивчення нашого спільного минулого, звернення до історій спасіння євреїв під час Другої світової війни та прикладів міжнаціонального діалогу в роки Голокосту можуть сприяти формуванню атмосфери толерантності у сучасному світі.