Онлайн-семінар для освітян Харківщини

27 вересня відбувся онлайн-семінар для вчителів історії та методистів Харківської області, організований Харківською академією неперервної освіти. Виступити перед вчителями із доповіддю було запрошено д-ра Ігоря Щупака.

Під час діалогу вчителі історії були залучені до обговорення нових навчальних програм та низки важливих питань, зокрема:

• Уточнення та уніфікація понять;

• Розгляд історії України у глобальному контексті;

• Простеження взаємозв’язку історії України з історією ВКЛ, РП;

• Розуміння основного змісту історичних процесів ХХ ст. – розпаду імперій і постання національних держав;

• Вивчення історії й культури всіх народів на теренах України;

• Збільшення уваги до геноцидів – Голодомору, Голокосту, геноциду ромів, депортації кримськотатарського народу, сучасний геноцид проти українського народу з боку російського режиму тощо.

«Яскраво й цікаво виступив Владислав Кронгауз, вчитель і учасник нашої команди авторів підручників, що видаються в УОВЦ «Оріон», – зазначив д-р Щупак. – Як завжди, ґрунтовну методологічну основу мали ідеї, думки проф. Людмили Гриневич, відомої історикині, директорки Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), яка блискуче організувала діяльність Робочої групи МОН України з оновлення програм з історії. Ми з колегами готові до продовження діалогу. Спільна робота науковців, вчителів, методистів продовжується, адже історична освіта опинилася на передньому краї ідейної боротьби за незалежну й вільну Україну, відстоювання загальнолюдських цінностей і самого права людей і народів на життя».