Історичний вебінар "Українська Друга світова"

28 квітня відбувся вже сьомий за ліком протягом останнього місяця, а отже традиційний історичний вебінар для освітян, організований Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» і Українським освітянським видавничим центром «Оріон». Тема вебінару – «УКРАЇНСЬКА ДРУГА СВІТОВА» (до Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги над нацистською Німеччиною) – виявилась надзвичайно актуальною та цікавою для глядачів, що засвідчила кількість учасників нашої трансляції. Лише протягом кількох годин її подивилося понад три тисячі осіб. І це – лише початок.

Під час вебінару ми разом із досвідченими істориками – фахівцями з історії Другої світової війни та мілітарної історії Василем Павловим (Міністерство оборони України, Центр міліарної історії), проф. Іваном Патриляком (Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка), проф. Юрієм Шаповалом (Центр історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України), д-ром Вікторією Яременко (Український інститут національної пам’яті) обговорили низку важливих аспектів, присвячених українському виміру ІІ світової: коли розпочалася війна для українців, 01 вересня 1939 р. чи 22 червня 1941-го, і чи можна вважати історію Карпатської України передднем чи складовою війни? Скільки було Українських фронтів під час Другої світової і якою була роль українців у ній? Чи є Голокост і депортація кримських татар та народів Криму сторінками саме української історії війни? Фейки і міфи про українців, або чи правда те, «що у Гітлера боліла душа через страждання українського народу»?

Звичайно, за півтори години вебінару неможливо охопити усі проблеми історії Другої світової та відповісти на усі питання глядачів прямого ефіру. Тому, безумовно, ми будемо організовувати й інші вебінари, присвячені окремим аспектам війни. Безпосередньо під час трансляції вчителі мали можливість запропонувати ті теми, які були б для них найбільш цікавими та важливими. Серед них, зокрема:

- Колаборація під час Другої світової війни;

- Стратегії виживання та повсякдення життя в умовах окупації;

- Голокост і трагедія Бабиного Яру;

- «Людський вимір» війни: долі жінок і дітей в роки ІІ світової;

- Участь українців у складі інших військових формувань та інші.

Очевидно, що історія Української Другої світової війни містить ще багато важливих проблем, які ми будемо намагатися розглянути під час наших наступних вебінарів. Зокрема, вже 5 травня ми говоритимемо про пам’ять про війну і війну пам’ятей разом із проф. Владиславом Гриневичем (Інститут політичних та етнонаціональних досліджень ім. І.Ф . Кураса), проф. Ярославом Грицаком (Український католицький університет), д-ром Антоном Дробовичем (головою Українського інституту національної пам’яті), Василем Павловим та проф. Юрієм Шаповалом. Форма для реєстрації буде доступна вже незабаром.

А сьогоднішній вебінар Ви зможете переглянути на Youtube-каналі Інституту «Ткума» за посиланням.