Освітня сесія Інституту "Ткума" у Кропивницькому

Протягом 23–24 жовтня у Кропивницькому (Кіровоградська обл.) проходила освітня сесія Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» для вчителів історії, методистів та школярів. Заходи з методики викладання та історії Другої світової війни і Голокосту проводили науковий співробітник Інституту «Ткума» Владислав Базилевський, керівник освітнього відділу Ірина Піскарьова, д-р Ігор Щупак.

На запрошення д-ра Юрія Митрофаненка на базі Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського пройшли регіональні науково-педагогічні семінари для вчителів історії міста та області. В ході роботи обговорили актуальні питання стосовно нових вимог до викладання історії, сучасних підручників з історії та використання мультимедійних технологій на уроках історії тощо.

Того ж дня д-р Ігор Щупак проводив публічну зустріч із кропивничанами «Маркування простору в контексті національної пам’яті». На зустріч завітали мешканці міста, науковці, історики, краєзнавці. Говорили про трагедію Голокосту, про опір і рятування, про сучасні проблеми України, про війну на сході і сучасну пропаганду. Багато хто з присутніх мав нагоду особисто задати запитання та отримати розлогу відповідь.

У рамках проекту «Марафони пам’яті» Владислав Базилевський та Ірина Піскарьова провели заняття з історії Голокосту для учнів гімназії «Гармонія» ім. Т. Шевченка. Разом із д-ром Юрієм Митрофаненком наукові співробітники Інституту «Ткума» поспілкувались зі школярами і розповіли про історію своїх родин у період Другої світової війни. Не зважаючи на час канікул, учні завітали на заняття, розповіли історії власних родин у роки війни, а дехто залишився після уроку і продовжив обговорення теми зі співробітниками «Ткуми».

Для вчителів історії Кіровоградського району на базі гімназії було організовано регіональний науково-педагогічний семінар з методики викладання історії. Того ж дня у Кіровоградському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського пройшло заняття для вчителів зарубіжної літератури та української філології. Наукові співробітники Інституту «Ткума» презентували освітні проекти і програми, у яких можуть взяти участь вчителі і школярі, серед яких – конкурс творчих робіт «Уроки війни та Голокосту – уроки толерантності», який проводиться разом із Міністерством освіти і науки України.

У чудовій атмосфері пройшло спільне заняття доктора Ігоря Щупака та керівника Південно-Східного територіального відділу УІНП проф. Ігоря Кочергіна з вчителями історії Кропивницького, присвячене історичній пам’яті. Говорили про політику пам’яті щодо Другої світової та Голокосту; про «історичну складову» гібридної війни РФ проти України; про політику Українського інституту національної пам’яті, зокрема – в топоніміці. Відеозапис семінару незабаром можна буде побачити на youtube-каналі.