Освітній семінар Інституту "Ткума" у Полтаві

21 березня у Полтаві відбувся освітній семінар Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» за підтримки Міністерства освіти і науки України. Освітній захід було проведено на базі Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, багато зусиль для організації семінару доклала методист відділу суспільно-гуманітарних дисциплін ПОІППО Ірина Міщенко. Учасниками заходу стали близько 60 вчителів історії, керівників методичних об’єднань та вчителів-методистів з міста та області.

Наукові співробітники Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» провели кілька заходів, які стосувалися особливостей викладання новітньої історії, історії Другої світової війни та Голокосту в Україні, а також обговорювали нові способи, форми та засоби формування компетентностей школярів, визначених концепцією «Нової української школи».

Зокрема, науковий співробітник Музею Валентин Рибалка у своїй доповіді «Геноциди в експозиції Музею “Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні” на прикладі Голодомору» повідомив, як експозиції музеїв можуть допомагати вчителям проводити тематичні уроки і які особливості має відображення теми Голодомору в єврейському музеї.

Лекція-бесіда керівника наукового відділу д-ра Дениса Шаталова була присвячена особливостям роботи з візуальними та документальними джерелами з історії Голокосту, зокрема нюансам їхнього критичного аналізу і підходам для використання історичних джерел на уроках історії.

Окреме заняття було присвячене розмові про нові стандарти шкільної історичної освіти та нові підручники з історії. Розповідали про це Денис Шаталов і Зоряна Бондар. Також вони ознайомили учасників семінару з напрацюваннями в цій галузі своїх колег, зокрема, презентували новий підручник для 6-го класу, авторами якого є д-р Ігор Щупак та керівник освітнього відділу Інституту "Ткума" Ірина Піскарьова (разом з Оленою Бурлакою). та підручник для 11 класу, написаний Ігорем Щупаком.