Семінар для українських освітян «Перлини культури їдиш»

27–30 липня 2017 р. у Вільнюсі (Литва) відбувся черговий семінар для український освітян «Перлини культури їдиш». Організатором виступив Міжнародний центр мови й культури їдиш при Всесвітньому єврейському конгресу у партнерстві з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума»; співробітники останнього також взяли участь у семінарі.

Програма семінару включала в себе цікаві лекції з історії культури їдиш, які проводили фахівці з США, Ізраїлю, а також декілька екскурсій єврейською частиною міста.

Лекційна частина торкалася таких маловідомих, але вкрай важливих тем з історії євреїв-ашкеназів: зокрема, «Культура їдиш – скарбниця єврейської національної колективної пам’яті» , «Література Голокосту на їдиш» (лектор – Мордехай Юшковський, доктор університету Бар-Ілан, Ізраїль, академічний директор Міжнародного центру мови й культури їдиш, Вільнюс, Литва); «Від „жаргону” до їдиш: становлення національної мови та культури східноєвропейського єврейства» (лектор – Дов-Бер Керлер, професор єврейських та германських досліджень, завідуючий кафедрою їдиш в Індіанському університеті, Блумінгтон, США) та ін.

Учасники семінару мали можливість відвідати і Паняряйські ліси – місце масових розстрілів євреїв та представників інших національностей у роки Голокосту, та створений меморіальний комплекс.

Заключною подією семінару стала лекція-концерт «Пісні на їдиш та їх історії», що дозволила торкнутися унікального фольклору на їдиш та передати атмосферу єврейського життя – такого, яким воно було напередодні Голокосту…

Проведений семінар дозволив ознайомитися з історією та культурою східноєвропейського єврейства. Отримані знання та позитивні враження стануть у нагоді при проведенні спеціальних занять та уроків з теми ідиш у навчальних закладах України.