Міжнародна конференція «Музеї та меморіальні місця Голокосту в пост-комуністичних країнах"

Протягом 16−17 травня у м. Рига (Латвія) проходила IV Міжнародна конференція «Музеї та меморіальні місця Голокосту в пост-комуністичних країнах: виклики та можливості, сучасні проблеми толерантності у Європі», організована асоціацією «Шамір», Балтійським міжнародним центром толерантності, Музеєм Ризького гетто та Голокосту. Учасниками конференції стали наукові співробітники Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» Владислав Базилевський та Ірина Радченко.

З вітальними словами на відкритті конференції виступили голова правління асоціації «Шамір» рабин Менахем Баркаган, голова Асамблеї Національностей України д-р Ровшан Тагієв, міністр освіти та науки Латвії проф. Карліс Шадурскіс.

Учасниками дводенної роботи конференції стали більше ста науковців із провідних освітніх та наукових установ Вірменії, Ізраїлю, Латвії, Німеччини, Росії, США, Угорщини, України, Чехії, зокрема, проф. З. Гросс (голова кафедри Ціннісної освіти ЮНЕСКО, Ізраїль), д-р Й.Раппель (архів Елі Візеля, США), д-р А.Шнеєр (Яд-Вашем, Ізраїль), д-р П.Сеїлдова (EuropeanShoahLegacyInstitute, Чехія), д-р А.Села (Центр «Литовський Єрусалим», Литва), Ж-І.Камю (Університет Джорджа Вашингтона, Інститут Міжнародних відносин Еліота, США), д-р Л.Терушкін (центр і фонд Голокост, Росія) та ін.

Виступи учасників конференції відбувались під час ряду сесійних засідань за такими темами, як «Викладання Голокосту», «Колабораціонізм», «Сучасні аспекти дискримінації та агресивного націоналізму в Європі», «Вірменський геноцид як предтеча Голокосту», «Меморіалізація Голокосту».

Наукові співробітники Інституту «Ткума» та Музею Голокосту в рамках сесії, присвяченої питанням викладання історії Голокосту, представили мобільні пересувні виставки (спайдери) з історії Голокосту в Україні, трагедії Бабиного Яру,  проблемі колабораціонізму під час Другої світової війни, темі порятунку євреїв та героїзму Праведників народів світу, геноциду вірмен в Османській імперії 1915 р.

Унікальні документи, фотографії з фондів Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та провідних міжнародних інституцій, використані для створення пересувних стендів, цікава форма подачі інформації привернули увагу присутніх. Під час конференції були встановлені контакти з європейськими науковцями та освітянами, а також обговорені форми подальшого співробітництва, можливості участі у наукових проектах спільно з фахівцями різних наукових установ.