Церемонія пам’яті жертв Бабиного Яру

29 вересня у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» пройшла Церемонія пам’яті, присвячена 73-м роковинам розстрілів євреїв у Бабиному Ярі. Традиційне запалювання шести свічок у пам’ять про шістьмільйонів загиблих євреїв здійснювалось біля панорами «Бабин Яр – бабині яри України», що є важливою частиною експозиції Музею. До проведення Церемонії долучились громадські діячі, вчені з Україна та з закордону, учасники та гості Фіналу ХІ Міжнародного конкурсу «Уроки війн та Голокосту – уроки толерантності», члени єврейської громади міста, представники преси. Символічно, що в пам’ятному заході взяли участь представники вірменського та кримськотатарського народів, історія яких теж має трагічні сторінки – масові вбивства, репресії, депортації.

До присутніх на церемонії звернулись Шмуель Камінецький, головний рабин Дніпропетровська та області, Детлеф Вольтер, Генеральний Консул Федеративної Республіки Німеччина у Донецьку, Борис Трейгерман, радник губернатора Дніпропетровської області, Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, Роберт Татоян, завідуючий відділом зі збору даних про жертви геноциду Музею-інституту геноциду вірмен Національної академії наук Республіки Вірменія, Соломон Флакс, голова Ради євреїв-ветеранів і учасників бойових дій Дніпропетровська, Віктор Боняк, голова громадської пошукової організації «Рубіж-Дніпро», боєць 24-го батальйону територіальної оборони Міністерства оборони України «Айдар», Малхаз Цирекідзе, декан гуманітарного факультету Телавського державного університету ім. Якоба Гогебашвілі, Ірина Шихова, директор музею єврейської спадщини Молдови, Генріх Каасман, голова товариства німецьких друзів єрусалимського Яд Вашем, син офіцера Вермахта.

Це була дуже неформальна офіційна церемонія. Не дивлячись на присутність високопосадовців, у залі панувала дуже тепла і невимушена атмосфера, що надихала на щирі душевні пориви. В цей пам’ятний день син німецького офіцера схилив голову перед радянським ветераном війни, а представники українського, кримськотатарського, єврейського та німецького народів потисли один одному руки.
На завершення Церемонії присутні вшанували пам’ять жертв Голокосту хвилиною мовчання.