Вебінар «Як поляки зберігають національну пам’ять: погляд із Освенцима»

24 листопада відбувся вебінар Інституту «Ткума», присвячений питанням історичної пам’яті про Голокост і Другу світову війну». Онлайн-захід «Як поляки зберігають національну пам’ять: погляд із Освенцима» проводив д-р Ігор Щупак.

Під час вебінару говорили про страшний символ Голокосту – табір смерті Аушвіц-Біркенау, про ставлення поляків до історії та історичної пам’яті, зокрема, про Другу світову війну. Чому табір смерті Аушвіц не можна називати «Освенцим»? Як Польщі вдалося відстояти свою незалежність і успішний європейський шлях розвитку і яка роль у цьому належить політиці пам’яті та ролі держави? Що думають поляки про Україну та український народ у минулому та сьогодні, за умов Третьої світової війни, розв’язаної росією? Ці та інші питання перебували у фокусі уваги учасників заходу.

«Ми бачимо величезну увагу польської держави і суспільства до національної історії. Поляки дуже добре розуміють, що історія Польщі – це історія не тільки поляків, але й історія українців, німців, євреїв, ромів, – підкреслив д-р Щупак. – І без кожної з цих історій не може бути повною історія і Польщі взагалі, і Аушвіц-Біркенау зокрема».

Запис трансляції вебінару доступний для перегляду за посиланням.