27 СІЧНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається за рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 р. (резолюція № 60/7) щороку 27 січня. У 2011 р. Верховна Рада України прийняла рішення про відзначення 27 січня Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту в Україні на державному рівні (Постанова ВРУ № 8605 від 5 липня 2011 р.).

Саме цього дня 1945 р. Червона армія визволила в’язнів найбільшого в окупованій Європі табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі (на території Польщі), що став жахливим символом Голокосту та нацистських злочинів у Другій світовій війні. Глибоко символічно, що табір було визволено підрозділом І Українського фронту під командуванням майора Анатолія Шапіро – українського єврея, уродженця Харківщини.

 Трагедія Голокосту є невід’ємною частиною національної історії та пам’яті України. Саме на українській землі нацистами та їхніми поплічниками було забрано життя у понад 1,5 млн українських євреїв (тобто кожен четвертий з понад 6 млн жертв Голокосту).

Ще задовго до того, як нацисти застосували диявольську технологію убивства у газових камерах Аушвіцу, у серпні 1941 р. поблизу Кам’янця-Подільського були убиті понад 23 тисячі людей. За місяць, наприкінці вересня у Бабиному Яру нацисти позбавили життя майже 34 тисячі євреїв-киян, а сама назва до того невідомої околиці української столиці перетворилась на жахливий символ Катастрофи. Ботанічний сад у Дніпрі, Порохові склади в Одесі, Сосонки біля Рівного, Богданівка та Доманівка на Миколаївщині, Дробицький Яр у Харкові, соляні шахти в Бахмуті, Березовий рів на Чернігівщині… В Україні немає міста, в якому б не було власного «Бабиного Яру». Жертви деяких з них дотепер чекають на належне вшанування.

Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоб наступні покоління зберегли пам’ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду.

Незалежна Україна є першою країною на пострадянському просторі, яка запровадила обов’язкове вивчення історії Голокосту у шкільному курсі історії. Кожен український школяр та студент знайомиться із гіркими уроками минулого, аби людство в жодному разі не повторило їх у майбутньому. Уже вісімнадцять років поспіль Міністерство освіти та науки України спільно з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» успішно реалізує дуже важливий проєкт – Міжнародний конкурс творчих робіт учнів та вчителів «Уроки війни та Голокосту – уроки толерантності». Голокост максимально гостро показав, чим можуть обернутися для людства невивчені уроки – нетерпимість, мова ненависті, брак поваги до іншого, нерозуміння цінності кожного людського життя.

Бібліотека Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» пропонує читачам широкий спектр наукової, науково-популярної, методичної, навчальної літератури з історії Голокосту в Україні та Європі. Ознайомитися з виданнями можна за посиланням на електронний каталог фондів бібліотеки.

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» щороку готує наукові видання, які стосуються проблем історії єврейського народу в Україні, Голокосту на українських теренах, міжетнічних зв’язків, публікує спогади очевидців пережитої трагедії Голокосту, видає методичну та навчальну літературу, присвячену викладанню теми Другої світової війни та Голокосту у шкільному курсі історії та багато іншого. Пропонуємо ознайомитися із зазначеною літературою на нашому сайті

Також пропонуємо Вашій увазі тематичні відео, присвячені окремим аспектам історії Голокосту (у т.ч. у Дніпрі), розміщені на Youtube-каналі Музею:

- «Трагедія євреїв Дніпропетровська»

- «Праведники мого міста»

- «Остання скрипка Аушвіцу»;

- «Кришталева ніч». Переддень Катастрофи»