З’їзд нащадків Праведників народів світу пройшов у Дніпрі

26 вересня 2021 р., у Дніпрі відбувся унікальний захід – «З’їзд Праведників народів світу». З ініціативою вшанування українських героїв – рятівників євреїв під час Голокосту – виступила Об’єднана єврейська громада України за підтримки Єврейської громади Дніпра, Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні», Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», Одеської асоціації євреїв – колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів, Музею Голокосту пам'яті жертв фашизму (Одеса) та Харківського музею Голокосту.

Нащадки 29 сімей українських рятівників – Праведників народів світу, Праведників України та Праведників Бабиного Яру – приїхали до Дніпра з 11 областей України. Це і діти, і онуки, і праонуки тих людей, які із ризиком для власного життя і життя своїх родин надавали притулок євреям та допомагали їм вижити в роки Голокосту.
Для шановних гостей було організовано низку цікавих заходів. Це і тур по нашому місту, і знайомство з «Менорою» – найбільшим у світі общинним центром. Учасники З'їзду відвідали Музей «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні», екскурсію яким провели наукові співробітниці д-р Олена Іщенко і Тетяна Селютіна.
Д-р Ігор Щупак мав честь поспілкуватися з представниками родин Справжніх героїв, як назвав Праведників народів світу Яків Сусленський. Ми надали можливість присутнім переглянути документальну стрічку «Праведники» (2019 р., режисер – Євген Тітаренко, продюсер – Наталія Хазан), створену за підтримки Державної адміністрації Дніпропетровської області та за участі Інституту «Ткума» й Музею Голокосту. Символічно, що один із героїв фільму – Сергій Левченко, син Праведниці народів світу Наталії Левченко – став учасником З’їзду та був присутній у відеозалі… Дуже важливо, що ми продовжили збирання свідчень про страшні події Голокосту та подвиг українських рятівників євреїв. Відео-інтерв’ю записували ми з командою Євгена Титаренка; будемо працювати над новими фільмами. Адже сучасні учні та студенти – візуали, і саме відеоджерела інформації є найбільш ефективними для сприйняття.
Кульмінацією З'їзду став урочистий захід, на якому було вшановано пам'ять українських рятівників євреїв під час Другої світової війни. Лунали зворушливі та неймовірні історії спасіння (в одній родині, наприклад, було п’ять Праведників народів світу), рідні демонстрували сімейні реліквії – фотографії та документи, медалі й дипломи Праведників, – подеколи не стримуючи сліз.
Щира вдячність та низький уклін надзвичайним українським родинам, які з ризиком для себе рятували найцінніше – людське життя.