ПЕРШИЙ ВИПУСК ШКОЛИ ЕКСКУРСОВОДІВ “HistoryLabs”

15 серпня в стінах Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» відбулася остання зустріч учасників проєкту «Школа молодого екскурсовода HistoryLabs». 

Серед її випускників люди різних професій, яких об'єднала любов до рідних міст, до їхньої історії і одночасно – віра в успішний розвиток нашого багатокультурного регіону. Програма навчання майбутніх екскурсоводів передбачала низку змістових блоків:

1.        Вступ до екскурсійної діяльності.

2.        Психологія екскурсійної діяльності.

3.        Полікультурний світ українського міста Придніпров’я.

4.        Пам’ять про Голокост, Голодомор та інші геноциди у просторі сучасного українського міста.

5.        Практикум з української мови.

6.        Практикум з англійської мови.

7.        Практикум з івриту.

За час навчання учасники проекту слухали лекції відомих істориків, знавців історії рідного краю, міста, таких як: д-р Максим Кавун, д-р Сергій Белівненко, Валентин Старостін, Валентин Рибалка, Олександр Мірущенко, Лариса Гаврюшина. Мовні практикуми викладали: Любов Тягло, Олександр Остапович, Олена Пономаренко. Знайомив з літературою про рідний край видавець Михайло Кислов. Психологічний аспекти роботи екскурсовода слухачі школи аналізували спільно з Людмилою Козіною. Своїм досвідом створення та розвитку музеїв поділився директор Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» д-р Ігор Щупак. Він же був головним натхненником і рушієм проєкту. Його успішна реалізація була б неможлива без злагодженої та творчої роботи співробітників Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та Інституту «Ткума»: д-ра Єгора Врадія, Тетяни Селютіної, Марини Стрільчук, Владислава Базилевського, Лариси Устіної, Вікторії Родько, Ольги Белло, Тетяни Позненко, Юрія Матвеєва, Дмитра Коновалова, Олексія Брановицького. Окрему вдячність хочемо висловити нашим партнерам – проф. Володимиру Мільчеву, д-ру Дмитро Каюку, д-ру Олегу Репану, Анні Колєді, проф. Олександру Давлєтову, проф. Світлані Павленко.

На заключній зустрічі випускники отримали сертифікати «Школи молодого екскурсовода HistoryLabs» про успішне завершення програми курсу. Найкращі з них додатково отримають спеціальні бейджі, що засвідчуватимуть кваліфікацію міських гідів. А на додачу найкращі випускники школи екскурсоводів вже наступного року братимуть участь у міжнародних проєктах Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні».