До дня початку Першої світової війни

01 серпня 1914 р. – день початку Першої світової війни, або Великої війни, як часто її називають у Великій Британії, США, Франції та низці країн світу. Небачений до того цивілізаційний конфлікт фактично знаменував прихід нового ХХ ст. Попри мільйони жертв, зруйновані міста, села та, найголовніше, долі людей досвід війни не став запобіжником перед майбутніми трагедіями. Вже через два десятиліття людство, з волі тоталітарних диктаторів та відвертої байдужості більшості країн демократичного світу, поринуло у чергове безумство – Другу світову війну. Вона перевершила будь-які уявлення про межі зла, насильства та жорстокості.

22 жовтня 2020 р. Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» спільно з Дніпропетровським національним історичним музеєм імені Д.І. Яворницького за підтримки Генерального консульства ФРН у Донецьку / офіс Дніпро зорганізували Круглий стіл «Україна та Німеччина у світових війнах: образи та підходи до політики пам’яті». Участь у ньому взяли провідні історики нашої країни.

Сьогодні пропонуємо Вашій увазі відео виступів, присвячених аспектам Першої світової війни: 

Валерія Лавренко, кандидатка історичних наук, доцентка

Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара; Дніпровський національний історичний музей ім. Д. Яворницького (м. Дніпро)

«Образи німця 1914–1917 рр. в пропаганді та свідомості населення підросійської України»

Наталія Венгер, докторка історичних наук, професорка

Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара (м. Дніпро)

«Менонітсько-лютеранська община Катеринослава в умовах Першої світової війни та української революції»

Віталій Соловйов, кандидат історичних наук

Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара

«Перша світова в музейній інтерпретації в Україні та Європі»