8 травня – День пам'яті та примирення

7 травня 1945 року був підписаний Акт воєнної капітуляції Німеччини, який набув чинності 8 травня о 23:01. Народи Європи, США та Канади святкували день закінчення війни, VE-Day. На вимогу Сталіна 8 травня 1945 року, о 22:43 за середньоєвропейським часом (о 00:43 9 травня за московським часом), у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один «Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини». По суті він продублював аналогічний документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і підтвердив час припинення вогню, яке відбулося 8 травня о 23.01 за середньоєвропейським часом (9 травня о 1:01 за московським).

 22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення. Від 2015 р. 8 травня – День пам’яті і примирення – є офіційною меморіальною датою України щодо вшанування пам’яті жертв Другої світової війни.

Кривавий рахунок Другої світової війни перевищив жертви всіх інших воєнних зіткнень в історії людства (загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей). Ми, українці, вшановуємо пам’ять всіх людей, що боролися з нацизмом, а також інших жертв війни. Та війна стала можливою через існування двох антилюдських режимів – нацистського і радянського, які поставили свої геополітичні інтереси вище за життя людей. Крім того, слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до все більшого розмаху злочинів.

Від восьми до десяти мільйонів мешканців України загинули в роки війни. Це була п'ята, а може й четверта частина населення України. У ході війни було зруйновано 700 українських міст, знищено 28000 сіл, загинуло понад 5 млн цивільних, з них 1.5 млн – це жертви Голокосту.

Ми знаємо, що в багатьох українських родинах бережуть свою пам’ять про пережите під час війни. Можливо, у Вашій родині вони теж є. Тож ми можемо сказати, що це була по-справжньому тотальна війна, яка втягувала в свої жорна не лише окремі родини, але навіть цілі нації.

Мільйони українців воювали проти нацистської Німеччини, вони своїми життями, своєю бойовою звитягою наближали перемогу над режимом Адольфа Гітлера. Українці воювали на боці Об’єднаних Націй у складі армій СРСР (більше 7 мільйонів), Великої Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч), США (80 тисяч) і Франції (6 тисяч), а також визвольного руху в самій Україні (100 тисяч в УПА) – разом понад 7 мільйонів осіб. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами.
На німецькому боці з різних причин воювало до 250 тисяч українців і до 50 тисяч було мобілізовано до армій союзників Третього Рейху.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців.

У ці дні ми віддаємо шану ветеранам, що боролися з нацизмом і перемогли його. Але не менше заслуговують на увагу та пам’ять інші, кого торкнулась війна – військовополонені, остарбайтери, підпільники, діти війни; постраждали від окупації і бойових дій цивільні.

День пам’яті та примирення має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням на майбутнє.

Ніколи знову.
Пам’ятаємо, перемагаємо.

Павло Поллюль

До Вашої уваги пропонуються відео, створені науковими співробітниками Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» та за їх участю:

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» пропонує вам ознайомитися з нашими останніми виданнями. Вони присвячені ключовим проблемам Другої світової війни і Голокосту на українських землях. Вас, наших найвимогливіших читачів (а іноді – і героїв наших книг), ми запрошуємо до перегляду відеоролика з анонсом цих видань. Трансляція відбудеться сьогодні 8 травня о 21:00 в Facebook на сторінці БТ «БФ» Хесед Менахем», м. Дніпро.

Доєднуйтесь до перегляду!