09 листопада – Міжнародний день проти фашизму та антисемітизму

09 листопада у світі вшановується Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму (International Day Against Fascism and Antisemitism). Його було встановлено у 1995 р. за ініціативи Міжнародної мережі проти расизму UNITED, що об’єднує понад 500 організацій з 49 країн і діє незалежно від політичних партій і урядів.

Саме в ніч з 9 на 10 листопада 1938 р. у нацистській Німеччині розпочався масовий єврейський погром, який увійшов в історію як «Кришталева ніч» або «Ніч розбитих вітрин». Та подія стала першою масовою акцією фізичного насильства Третього рейху стосовно єврейського населення. Сотні синагог було спалено дотла, а тисячі вітрин магазинів, якими володіли євреями, розбиті. По мірі поширення погрому відділення СС заарештували до 30 000 єврейських чоловіків і згодом відправили їх в Дахау, Бухенвальд та інші концентраційні табори.

«Кришталева ніч» стала першим кроком до масового ув’язнення євреїв до тюрем, підставою для якого слугувала лише расова приналежність. Погром листопада 1938 р. називають прологом до одного з найстрашніших злочинів нацистського режиму – Голокосту, який забрав життя 6 мільйонів осіб.

Пропонуємо Вашій увазі відео заняття наукового співробітника Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Марини Стрільчук, присвяченого «Кришталевій ночі».