Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» отримав у дар унікальні експонати

Нещодавно Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» отримав у дар унікальні експонати – два медальйони з Лодзького гетто, виконані у вигляді зірки Давида та відкритої долоні – Хамси.

Ці надзвичайні предмети передала Ганна Леонідівна Нечпал з м. Каховка Херсонської області. Ось що повідомила пані Ганна: «Я з того покоління, якому розповідали про війну і її жахи, я цікавлюся цією темою і розумію, що стояло за такими медальйонами ... Мій дідусь в роки війни був відправлений до трудового табору, бабуся працювала в тилу. У моїй родині є загиблі воїни. Тому я дуже обережно ставлюся до всього, що стосується того часу…».

У лютому цього року Ганна Леонідівна побачила на сторінці приватного антиквара публікацію про продаж двох медальйонів 1943 року, які мали форму зірки і долоньки. На його думку, ці предмети походили з Лодзького гетто, що в Польщі, адже їх було знайдено під час ремонту будинку, який колись знаходився саме на території гетто. На медальйонах викарбовано напис: «Getto Lodsch». І рік – 1943…

У наш час Хамсу – захисний амулет у вигляді долоні, який символізує удачу і щастя – пов’язують саме з єврейським народом, так само як і зірку Давида. У гітлерівській Німеччині та на окупованих нею територіях зірку Давида, як розпізнавальний знак, зобов’язували носити всіх євреїв чоловічої і жіночої статі, старших 10 років. Вона, як правило, нашивалася на спеціальну пов’язку або безпосередньо на одяг.

Далі Ганна Леонідівна розповіла: «Ціна їх (як для таких речей) була смішною, і я їх викупила з метою передати спеціалізованому музею – як пам’ять про тих людей, які пережили війну і які не дожили до Перемоги. Вважаю, що такі речі не повинні знаходиться у когось вдома, в приватних колекція тощо».

Щиро дякуємо пані Ганні за такий безцінний подарунок, який вже незабаром займе гідне місце в експозиції нашого музею.