Історичний вебінар «Подвиг самурая і порятунок євреїв»

25 травня відбувся черговий «історичний вебінар» на тему «ПОДВИГ САМУРАЯ І ПОРЯТУНОК ЄВРЕЇВ», під час якого глядачі мали можливість віртуально зустрітися з сином Праведника народів світу Тіуне Сугіхари і нащадками тих, кому він дав візу на життя.

Серед питань, які обговорювалися під час трансляції, були, зокрема:

- Хто такі «Праведники народів світу» і чому серед них мало японців?

- Чи є місце людяності в нелюдяний час, і хто здатний на подвиг заради «інших»?

- Що містить «кодекс самурая», і чому японський дипломат намагався врятувати європейських євреїв?

- Яка ціна порятунку, і чим заплатив Тіуне Сугіхара за свій подвиг?

- Якими були долі врятованих японським дипломатом людей?

- Чи вміємо ми пам'ятати?

Символічно, що до участі у вебінарі у якості спікерів було запрошено як вчених, так і тих людей, чия доля безпосередньо була пов’язана з Тіуне Сугіхарою – його сина і нащадків врятованих:

-Нобукі Сугіхара (Бельгія). Син легендарного японського дипломата, Праведника народів світу Тіуне Сугіхара. Нобукі народився в Японії в 1949 р, навчався в Єврейському університеті в 1968-1970 рр. Одружений, має 4 дочок і 5 онуків. Нині живе в Антверпені.

-Григорій Абрамович (Білорусь). Головний рабин Релігійного об'єднання громад прогресивного іудаїзму в Республіці Білорусь, заступник голови Східно-Європейського Союзу Прогресивних рабинів, засновник і ведучий Міжнародного канторской Фестивалю, член міжрелігійної групи при Мінському міжнародному освітньому центрі імені Йоханнеса Рау.

-Борис Герстен (Білорусь). Журналіст, сценарист. За останні 30 років пропрацював в пресі і на телебаченні Білорусі. Автор сценаріїв понад 40 документальних фільмів, в тому числі з єврейської тематики.

-Михайло Кемеров (Білорусь). Виконавчий директор Релігійного об'єднання громад прогресивного іудаїзму в Республіці Білорусь. Творець фільму «Євреї Гродно: ностальгія про майбутнє». Редактор і автор книг, статей про історію євреїв Білорусі, член міжрелігійної групи при Мінському міжнародному освітньому центрі імені Йоханнеса Рау.

-Аврам Цімерінг (Ізраїль). Молодший син Ісраеля Джоеля Цімерінга, якого врятував Тіуне Сугіхара. Аврам виріс в Нетанії, служив в Армії Оборони Ізраїлю, навчався в Університеті Бар-Ілан. Має 4 дітей.

-Хаїм Чеслер (Ізраїль). Засновник і голова виконавчого комітету проекту Limmud FSU.

-Джулія Шейн (США). Внучка Пінхоса Зайнгартена, якого врятував Тіуне Сугіхара. Джулія є письменником і редактором журналу «THEESKIMM» у Вашингтоні.

-Д-р Арон Шнеєр (Ізраїль). Ізраїльський історик, автор книг про Другу світову війну і Голокост, науковий співробітник Національного інституту пам'яті жертв нацизму і Героїв Опору «Яд Вашем».

-Д-р Ігор Щупак (Україна – Канада). Історик, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», музею «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні» (м Дніпро), член Українсько-Німецької та Українсько-Польської комісій істориків. Автор понад 170 наукових праць з історії Другої світової війни і Голокосту, а також підручників історії.

З повним відеозаписом вебінару можна ознайомитися на Youtube-каналі Інституту «Ткума».

 Організатори вебінару:

• Limmud FSU BUM (Лімуд Білорусь, Україна, Молдова);

• Релігійне об'єднання громад прогресивного іудаїзму в Республіці Білорусь;

• Музей «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні»;

• Український інститут вивчення Голокосту «Ткума»;

• за підтримки проекту Інституту «Ткума» та Яд Вашем «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності».