27 квітня - Йом а-Зікарон

27 квітня (4 іяра за єврейським календарем) – Йом а-Зікарон, День пам’яті полеглих у війнах Ізраїлю і жертв терору, який щороку відзначається напередодні Дня незалежності Держави Ізраїль.

Проведення Йом а-Зікарон напередодні Дня незалежності Ізраїлю є надзвичайно символічним, адже нагадує про те, яку ціну доводиться платити країні за свою свободу і незалежність. У цей день вшановують пам’ять солдатів, полеглих в арабо-ізраїльських війнах, поліцейських, представників служб безпеки, бійців Єврейської бригади, які воювали в роки Другої світової війни, учасників єврейських підпільних організацій, що діяли в Палестині до створення Держави Ізраїль у 1948 р. Відлік загиблих ведеться ще з 1860 р., який вважається часом початку боротьби євреїв за створення своєї країни. Цього дня вшановують також пам’ять цивільних осіб, які загинули від рук терористів.

Кожного року у Дніпрі за ініціативи Ізраїльського культурного центру та за участі Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» проходять Церемонії пам’яті до Йом а-Зікарон, під час яких так само, як і в Ізраілі, звучить траурна сирена, а на знак пам’яті про загиблих запалюються свічки. Сьогодні ми також вшановуємо загиблих у війнах та жертв терору – хай навіть дистанційно.

Пам’ятаймо.