Міжнародна конференція «Лімуд Україна»

Протягом 31 жовтня – 03 листопада в Одесі проходила Міжнародна конференція «Лімуд Україна». Одним із презентерів був д-р Ігор Щупак, який провів кілька лекцій-бесід з історії для його учасників – гостей із України, Білорусі, Молдови, США.

Під час заняття на тему «Ціна життя єврея в період Голокосту» лектор спирався не тільки на спогади очевидців рятування євреїв, але й архівні документи: матеріали Надзвичайної державної комісії зі встановлення і розслідування злодіянь німецько-фашистських загарбників; зібрання шкільних творів українських учнів про життя за умов окупації, зокрема – з Державного архіву Одеської області. Окрему увагу було приділено матеріалам нацистських судів, які переслідували українців «за переховування євреїв». Чимало було питань, вражень, рефлексій; слухачі ділилися своїми спогадами та думками про те, на що хочуть звернути свою увагу.

Ще одне заняття пройшло на тему «Ігри, анекдоти, мультимедіа в підручниках нового покоління…», під час якого обговорювалися важливі проблеми шкільної історичної освіти та освіти взагалі: її реальних цілей та результатів, мотивації учнів та «профілізації».