Круглий стіл «Від Люблінської Унії до Європейського Союзу» пройшов у Дніпрі

16 жовтня у Дніпрі відбувся круглий стіл «Від Люблінської Унії до Європейського Союзу» організований завдяки тісній співпраці між Агентством розвитку Дніпра, Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара та урядом міста Люблін (Польша). Захід було присвячено ювілейній даті – 450-річчю від утворення Люблінської унії.

З вітальними словами до присутніх звернулися декан історичного факультету ДНУ ім. О. Гончара проф. Сергій Світленко, який підкреслив важливість українсько-польського співробітництва, особливо в освітній і науковій сферах, та директор Управління неінвестиційних проектів люблінській мерії Кшиштоф Лонтка. Модератором поважного форуму виступив д-р Олег Репан.

Під час наукового заходу від істориків, громадських і освітніх діячів Дніпра та Любліна лунали доповіді, присвячені історії Люблінської унії, а також її значенню та впливу на сьогодення. Проф. Юрій Святець (історичний факультет ДНУ ім. О. Гончара) говорив про особливості виникнення і функціонування Волинської (Руської) Метрики, д-р Анджей Шабатюк (Католицький університет у Любліні) зосередився на релігійних громадах Речі Посполитої протягом XVI-XVII століть, а д-р Олег Репан звернув увагу на «Річ Посполиту після Речі Посполитої»; відомий правозахисник та дисидент політичний і громадський діяч, Кшиштоф Становскі говорив про значення Люблінської унії для сучасності, зосередившись на спільних для Люблінської унії та сучасного Європейського Союзу принципах. Доповідь д-ра Ігоря Щупака була присвячена особливостям відображення історії Люблінської унії у шкільних підручниках Польщі, Росії, України та їхньому порівнянню. Доповіді викликали неабияке зацікавлення у присутніх, що засвідчила активна дискусія, яка тривала навіть у перервах.

А наприкінці дня польські гості відвідали Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», екскурсію яким (до речі, польською мовою) провів заступник директора з наукової роботи д-р Єгор Врадій.