УКРАЇНСЬКОМУ ІНСТИТУТУ ВИВЧЕННЯ ГОЛОКОСТУ «ТКУМА» – 20 РОКІВ!

20 жовтня Інститут «Ткума» відсвяткував  ювілей – 20 років існування. З цієї нагоди ми організували кілька святкових заходів:

– Виступ неперевершеної солістки Дніпропетровської обласної філармонії імені Л. Когана Юлії Мандич та виконавців Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки. Для гостей звучали джаз, класика та сучасні хіти. Щиро дякуємо нашому давньому другу і партнеру Естер Тахтеріній за допомогу в організації музичних виступів!

– Круглий стіл «Двадцять років потому, або «Ткума» збирає друзів. Разом із Анною Гріголая (Бірман) з Джойнту та керівником прес-служби Дніпровської єврейської громади Олегом Ростовцевим розповіли присутнім гостям, як у 1999 році створювався тоді ще Всеукраїнський центр вивчення Голокосту «Ткума», з якими проблемами доводилося тоді зіштовхуватися, і як, зрештою, невеликий центр перетворився на потужну наукову та освітню інституцію, яка організовує систему вивчення та викладання історії Голокосту, Другої світової війни та толерантності спільно з Міністерством освіти і науки України та партнерами з Канади, США, Німеччини, Польщі, Франції та багатьма-багатьма іншими. Приємно було отримати привітання від Міністерства освіти та науки України, Інституту історії України НАНУ та від інших наших партнерів.

Складовою частиною круглого столу стала презентація документального фільму «Праведники» (режисер Євген Тітаренко, продюсер Наталія Хазан) – адже тема порятунку євреїв під час Голокосту є однією із ключових у дослідницькій діяльності Інституту «Ткума», багато сцен стрічки було знято у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», а наші співробітники виступили науковими консультантами фільму. Фільм викликав неабияке зацікавлення присутніх, що засвідчило активне обговорення та питання до продюсера Наталії Хазан.

Щиро дякуємо кожному, хто долучився до нашого свята!